Αρχική InfoMommy Σχέσεις Ο μύθος της οικογενειακής ευτυχίας

Ο μύθος της οικογενειακής ευτυχίας

happy-familyΠολλοί λένε πως ο προορισμός, η ουσία ύπαρξης του ανθρώπινου γένους είναι η δημιουργία οικογένειας με την απόκτηση ενός ή περισσοτέρων παιδιών. Καθημερινά, ζευγάρια γίνονται γονείς χωρίς, τις περισσότερες φορές, να έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της πράξης τους ή την ευθύνη που πρόκειται να αναλάβουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Εδώ όμως υπάρχει ένα φαινόμενο όπου παλιοί και νέοι γονείς γίνονται δέσμιοι της αγάπης που έχουν για το/α παιδί/ά τους και της οικογένειας παραμερίζοντας τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες στο «βωμό της ευτυχίας».

Υπάρχουν ζευγάρια τα οποία στην πορεία της κοινής τους ζωής συνειδητοποιούν ότι πλέον δεν ταιριάζουν, δεν επιθυμούν τα ίδια πράγματα, δεν επιθυμούν ερωτικά ο ένας τον άλλον και όμως δεν παίρνουν την απόφαση του χωρισμού αλλά ζουν συμβατικά μαζί λόγω της διατήρησης του μύθου της οικογενειακής ευτυχίας!

bigstock-Couple-With-Problems-Having-Di-17601614Ο λόγος της ύπαρξης αυτού του φαινομένου είναι γιατί, στην ελληνική κοινωνία, έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση πως τα παιδιά χωρισμένων γονιών είναι παιδιά «προβληματικά». Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μη χωρισμένων αλλά προβληματικών και δυστυχισμένων γονιών έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα τους και ψυχολογικά θέματα σε σύγκριση με παιδιά χωρισμένων γονιών τα οποία είναι μεγαλωμένα σε γαλήνιο και χαρούμενο περιβάλλον.

Ομολογουμένως η ιδανική κατάσταση, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά για όλους τους ανθρώπους, είναι η οικογένεια να παραμένει ενωμένη όμως πολλές φορές τα ιδανικά δεν είναι αληθινά ή εφικτά. Πολλοί γονείς φοβούνται ότι θα δημιουργήσουν ψυχολογικά τραύματα στο/α παιδί/ά τους αν πάρουν την απόφαση του χωρισμού δίχως να αναλογίζονται το πόσο τραυματίζονται τα παιδιά όταν/αν γίνονται μάρτυρες λεκτικής, ψυχολογικής ή ακόμα και σωματικής βίας ανάμεσα στους γονείς.

Τα παιδιά μεγαλώνουν καλύτερα σε οικογενειακό, είτε δυαδικό είτε μονογονεϊκό, περιβάλλον χαράς, αγάπης και ευτυχίας γιατί τους παρέχεται στοργή, συναισθηματική σταθερότητα και ασφάλεια την οποία έχουν ανάγκη προκειμένω να δομηθεί σωστά η προσωπικότητα τους δίχως ανασφάλειες και συμπλέγματα.

Γιώργος Πανταζόπουλος
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Masters (M.Α.) of Clinical Psychology
University of Indianapolis
www.psychologos-pantazopoulos.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.