Αρχική InfoTeens Υγεία Ο πανικός έρχεται απροειδοποίητα

Ο πανικός έρχεται απροειδοποίητα

Η διαταραχή πανικού είναι από τις πιο συχνές ψυχικές παθήσεις κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει αιφνίδια και απρόσμενα επεισόδια έντονου φόβου και άγχους. Τα επεισόδια αυτά ονομάζονται κρίσεις πανικού και η διάρκεια τους μπορεί να είναι από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες. Εκδηλώνονται χωρίς καμία προειδοποίηση και η αιτία έναρξης τους μπορεί να μην είναι συνειδητά γνωστή.

Ο πανικός συνήθως εμφανίζεται να είναι η προσπάθεια να συνδυαστούν και να ισορροπήσουν οι άνθρωποι ανάμεσα σε ένα φαινομενικά αντίθετο δίπολο. Από τη μια μεριά υπάρχει στο άτομο μια έντονη επιθυμία για εξέλιξη, ανάπτυξη αλλαγή και πάθος για ζωή, από την άλλη μεριά υπάρχει ο φόβος και η αμφιβολία, η άγνοια του κόστους και των συνεπειών της αλλαγής. Και τα δυο αυτά αμφίρροπα συναισθήματα υπάρχουν στην κάθε προσωπικότητα. Στις στιγμές που μέσα στον κάθε άνθρωπο υπάρχει μια έντονη διατάραξη της ισορροπίας αυτών των δύο, εκεί συνήθως εκδηλώνεται η κρίση. Υπάρχει ο φόβος ότι θα χάσω τον έλεγχο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εμφάνιση κρίσης πανικού σε νέους φοιτητές που απομακρύνονται από την οικογένεια. Ενώ έχουν μια έντονη λαχτάρα για προχώρημα, για αλλαγή, για ανάπτυξη, για δημιουργία, ταυτόχρονα έχουν και μια έντονη αμφιβολία «θα τα καταφέρω μόνος;» και φόβο να αφήσουν το πατρικό σπίτι να βιώσουν τις συνέπειες της ανεξαρτησίας.

Πολλές φορές τα συμπτώματα πανικού δεν φαίνονται να έχουν κάποια έκδηλη αιτιολογία που να τα έχει προκαλέσει, καθώς εμφανίζονται απροειδοποίητα χωρίς το άτομο να μπορεί να προβλέψει την έλευσή τους. Αυτή η έλλειψη πρόβλεψης, η αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων, καθώς και η έντονη απώλεια του ελέγχου συνδέεται με την επιδείνωση και την δυσχέρεια στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Ταυτόχρονα, συχνά δημιουργεί φόβο προς τους εξωτερικούς χώρους γενικότερα, καθώς το άτομο που εμφανίζει πανικού φοβάται να πάει σε εξωτερικά μέρη, μη τυχόν εμφανίσει συμπτώματα μπροστά σε τρίτους και χωρίς να είναι κάπου όπου υπάρχει βοήθεια. Ταυτόχρονα υπάρχει έντονος ο φόβος του θανάτου η της απώλειας της ψυχικής ισορροπίας και καταλληλότητας. Αυτός ο φόβος οδηγεί το άτομο στο να περιορίζει τις μετακινήσεις του ή στο να συνοδεύεται πάντα από κάποιον άλλο. Προστατεύεται από το να βγει στον κόσμο και να σχετισθεί με κάποιον άλλο. Οι άνθρωποί γίνονται πιο κλειστοί, εσωστρεφείς, συντηρητικοί στην καθημερινή τους δραστηριότητα κι αυτό συνήθως επιδρά αρνητικά στην βελτίωση της κατάστασης.

Οι κρίσεις πανικού, εκτός από τα ψυχικά συμπτώματα που αισθάνεται ο ασθενής, συνοδεύονται και από έντονα σωματικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν: τρέμουλο, ιδρώτας, πόνο στο στήθος, ταχυπαλμία, δύσπνοια, αίσθημα ασφυξίας, αίσθημα πνιγμού, αναγούλες, ναυτία, κράμπες, ζαλάδα, μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα στα χέρια, ρίγος ή εξάψεις, αίσθημα αδυναμίας και τάση λιποθυμίας.

Η κρίση πανικού έχει κάτι να δηλώσει. Μια δήλωση, η οποία είναι για τον καθένα διαφορετική και εξατομικευμένη και εξαιρετικά σημαντική, ο καθένας έχει ανάγκη να την ακούσει να την κατανοήσει και τη νοηματοδοτήσει σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα και απόψεις. Τις περισσότερες φορές η διαδικασία του πανικού οδηγεί τα άτομα στο φόβο για το φόβο της εκδήλωσης του πανικού το οποίο δημιουργεί και ενισχύει το φαύλο κύκλο των συμπτωμάτων και κάνει την κατάσταση αφόρητη. Ουσιαστικά ό φόβος μιας επερχόμενης κρίσης πανικού δημιουργεί τον πανικό.

Συμπτώματα Κρίσης Πανικού

Ο έντονος πανικός, ή διαταραχή πανικού ή κρίση πανικού, συνοπτικά το έντονο άγχος που εισβάλλει ξαφνικά και κλιμακώνεται απότομα και απειλητικά για την υπόσταση των ανθρώπων, έχει πληθώρα συμπτωμάτων, ψυχικών αλλά και σωματικών. Προσοχή δεν είναι απαραίτητο να έχουμε όλα αυτά τα συμπτώματα για να μιλήσουμε για κρίση πανικού, αρκούν κάποια από αυτά.

Ψυχολογικά Συμπτώματα

 • Αδυναμία προσοχής και συγκέντρωσης.
 • Έντονος φόβος για την υγεία και πολλές φορές τρόμος για την απώλεια της ζωής.
 • Φόβος ότι το άτομο θα χάσει τον έλεγχο.
 • Φόβος ότι το άτομο οδηγείται στην παράνοια.
 • Έντονος φόβος ότι η κατάσταση αυτή θα επαναληφθεί.
 • Φόβος για κλειστούς χώρους-έλλειψη οξυγόνου.
 • Φόβος για πολύβουα και πολυπληθή μέρη-αποφυγή του συγχρωτισμού με πλήθος ανθρώπων.
 • Υποχόνδρια συμπεριφορά σε σχέση με την υγεία.

Σωματικά Συμπτώματα

 • Δύσπνοια (σαν να μην φτάνει ο αέρας για αναπνοή, που οδηγεί σε γρήγορη και επιπόλαιη αναπνοή)
 • Ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών (καταλαβαίνει δηλαδή κανείς και αισθάνεται την καρδιά του να χτυπά τόσο έντονο που έχει την αίσθηση ότι θα σπάσει.)
 • Μυϊκή ένταση και σφίξιμο, πολλές φορές κράμπες.
 • Τάση λιποθυμίας.
 • Ζάλη και τρέμουλο.
 • Αίσθημα αστάθειας και έλλειψης ισορροπίας.
 • Αίσθημα βάρους στο στήθος, σαν να είναι πολύ βαρύ και θα πνιγεί.
 • Μούδιασμα και μυρμηγκιάσματα σε όλο το σώμα.
 • Εξάψεις-ρίγη και έντονη εφίδρωση κυρίως στα άκρα.
 • Ναυτία και στο στομάχι και έντονη τάση προς έμετο.

Αρκεί συνδυασμός 4 συμπτωμάτων σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι το άτομο υποφέρει από κρίση πανικού.

Σταύρος Καρπουχτσής
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής MSc

Τηλέφωνο/FAX 2310 912382

info@epilysi.com
www.epilysi.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.