Ο σκηνοθέτης του “Σςςς η φύση ξυπνά” μιλάει στο infokids.gr

“Σςςς η φύση ξυπνά” είναι η νέα παραγωγή της ομάδας Ονειρόδραμα στο “Αγγέλων Βήμα”. Το Ονειρόδραμα είναι η παιδική σκηνή της ΑΜΚΕ “Μη αναστρέψιμοι”, και από το 2007 παρουσιάζει παραστάσεις σε θεατρικές σκηνές και σχολεία. Φέτος το χειμώνα, κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί, θα κάνει παρέα σε μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους του θεάτρου με μια παράσταση για τη φύση και το πόσο αρνητικά μπορεί να επιδράσει σε αυτή η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Μια παράσταση που μέσα από μια σουρεαλιστική ματιά θα κατορθώσει να περάσει το οικολογικό της μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους. Οι θεατές θα δουν τα στοιχεία της φύσης και το ζωικό βασίλειο να αναστατώνονται από τον ερχομό του ανθρώπου.

Μιλάμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης Γιώργο Μενεδιάτη.

Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε με την παράσταση;
Η παράσταση έχει πολλά μηνύματα, αυτό το καταλάβαμε στην επαφή που έχουμε με τα παιδιά στο τέλος της παράστασης, τα οποία είχαν κατανοήσει στο έπακρο την παράσταση, όπως λέμε στη γλώσσα του θεάτρου, “είχαν διαβάσει και το κάτω κείμενο”. Το μήνυμα της παράστασης είναι η σχέση μας με το περιβάλλον, ο σεβασμός που έχουμε στη φύση, στα ζώα, ακόμη και στους φίλους μας και τον εαυτό μας, ο σεβασμός για κάθε διαφορετικό, μιας και ένας από τους ήρωες το φύκι ερωτεύεται ένα τριαντάφυλλο, τα παιδιά λοιπόν κατανοούν τη διαφορετικότητα και αντιλαμβάνονται πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό οτιδήποτε δεν μοιάζει με εμάς.

Τα παιδιά σήμερα έχουν οικολογική συνείδηση; Τι πιστεύετε πως θα μπορούσε να συντελέσει στην ανάπτυξη αυτής;
Ευτυχώς τα παιδιά έχουν οικολογική συνείδηση. Τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα και αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα απ’ ό,τι πιστεύουμε εμείς, παρουσιάζουμε δύο παραστάσεις και στο χώρο του σχολείου και έτσι ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με τα παιδιά στο χώρο του σχολείου. Βλέπουμε πως το μεγαλύτερο μερίδιο των εκπαιδευτικών κάνουν πολύ καλή δουλειά. Αν και οι γονείς, που είναι η βάση για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, έχουν μια συμπεριφορά που σέβεται το περιβάλλον τότε είμαστε σε καλό δρόμο. Μετά το τέλος της παράστασης κάνουμε ένα εργαστήρι οικολογίας με τα παιδιά, τα οποία συμμετέχουν με μεγάλη χαρά. Αυτό το εργαστήρι γίνεται όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς ώστε να δουν πόσο εύκολο και ανέξοδο είναι να αφιερώσουν χρόνο με τα παιδιά τους και να δημιουργήσουν υπέροχες κατασκευές, με υλικά που έχουν σπίτι τους τα οποία θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Είναι ένα πολύ καλό μάθημα και για τους γονείς, ώστε πολύ εύκολα να αποτρέψουν τα παιδιά από την τηλεόραση, τα video games και την άσκοπη χρήση των υπολογιστών.


Ο τίτλος “Σςςς! Η Φύση ξυπνά”, και ειδικά η φράση “Σςςς” τι υποδηλώνει;

Η μητέρα φύση, που την ενσαρκώνει η Χριστίνα Μουδάτσου, έχει τον έλεγχο της γης, όταν όμως εμφανίζεται ο άνθρωπος και αρχίζει να την καταστρέφει, τότε το νερό, ο αέρας, η στεριά και όλα τα ζώα αρχίζουν να αντιδρούν. Έτσι λοιπόν ο τίτλος είναι από μια φράση της παράστασης, όπου ένα ποντίκι προειδοποιεί τους ανθρώπους την ώρα που γεμίζουν σκουπίδια τη γη λέγοντας τους: “Σςςς η φύση ξυπνά”. Υποδηλώνει λοιπόν την αντίδραση της φύσης στην οικολογική καταστροφή που προκαλεί ο άνθρωπος.

Τι περιλαμβάνει το εργαστήρι οικολογίας που ακολουθεί την παράσταση;
Περιλαμβάνει μια κουβέντα σχετικά με την παράσταση, την ανακύκλωση και τη φύση. Έπειτα τα παιδιά φτιάχνουν κατασκευές με απλά υλικά, τις οποίες παίρνουν στο σπίτι σαν ενθύμιο απ την παράσταση. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί μετά το τέλος της παράστασης να συμμετέχει ενεργά και μέσα απ το παιχνίδι στο οικολογικό εργαστήρι ώστε βιωματικά πια να αντιλαμβάνεται την έννοια της ανακύκλωσης. Να σημειώσω ότι το εργαστήρι είναι στην τιμή του εισιτηρίου.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η παράσταση;
Σε παιδιά από 4 έως 14 ετών, καθώς στην παράσταση συνυπάρχουν ηθοποιοί με κούκλες. Είναι πολύ ενδιαφέρον πως στην διάρκεια της παράστασης υπάρχουν σημεία που τα μικρά παιδιά γελούν όπως επίσης και σημεία όπου οι γονείς γελούν. Το πιο σημαντικό είναι ότι βλέπουμε τα παιδιά να συζητούν φεύγοντας και να ανταλλάσσουν απόψεις για την παράσταση σαν να βλέπουμε κουβέντα μεγάλων.

Πιστεύετε ότι στη χώρα μας παρουσιάζονται αρκετές και υψηλού επιπέδου παραστάσεις για τα παιδιά;

Τα περισσότερα θέατρα, αν όχι όλα, έχουν και παιδική σκηνή. Άρα υπάρχουν αρκετές παραστάσεις κάθε χρονιά. Θα ήταν υπέροχο να είναι όλες υψηλού επιπέδου, υπάρχουν παραστάσεις όπου τα παιδιά θα θαμπωθούν από τα κοστούμια, τα σκηνικά, θα διασκεδάσουν. Υπάρχουν παραστάσεις όπου τα παιδιά θα ψυχαγωγηθούν, το μυαλό τους θα πάρει στροφές και φεύγοντας απ την παράσταση θα σκέφτονται αυτό που είδαν, θα το συζητούν. Υπάρχουν και παραστάσεις που τα παιδιά δεν θα καταλάβουν τίποτα. Το σημαντικό είναι πως οι γονείς αν θέλουν το παιδί τους να έχει μια αισθητική, αν θέλουν να αποκτήσει άποψη είναι καλό να εντάξουν στην ψυχαγωγία – διασκέδαση του παιδιού το θέατρο.

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με το θέατρο και ειδικά το παιδικό; Κάποιες δουλειές-ορόσημο για εσάς.
Σε ηλικία 14 ετών ήρθα πρώτη φορά σε επαφή με το θέατρο. Σπούδασα θέατρο μετά το σχολείο και ήμουν τυχερός διότι ταυτόχρονα με τις σπουδές δούλευα σαν ηθοποιός στο θέατρο και την τηλεόραση, είχα τη δυνατότητα να επιλέγω τις δουλειές και έτσι από το 2000 σχεδόν όλες μου οι συνεργασίες ήταν αξιόλογες. Το παιδικό θέατρο για μένα ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό κομμάτι της δουλειάς. Η συνεργασία μου με την Κέλλυ Σταμουλάκη και τον Βασίλη Μυριανθόπουλο μου έδειξε πως υπάρχουν καλλιτέχνες που σέβονται την ψυχαγωγία του παιδιού. Έπειτα μια από τις πιο σημαντικές μου συνεργασίες, που στάθηκε ορόσημο ώστε να δημιουργηθεί το ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ, ήταν το 2006 η συνεργασία μου με το “Αγγέλων Βήμα” και τους σκηνοθέτες Anton juan και Αναστασία Ρεβή.

Από τα 14 μου έτυχε να έχω κοινή πορεία στις σπουδές και σε πολλές συνεργασίες με την Πέννυ Καλαφατάκη, τον Βασίλη Παπαλαζάρου και την Χριστίνα Μουδάτσου. Έτσι λοιπόν το 2007 πήραμε την απόφαση και δημιουργήσαμε το ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ, με στόχο να παρουσιάζουμε παραστάσεις στα παιδιά χωρίς να προσβάλουμε την αισθητική και την νοημοσύνη τους.

Χρήσιμες πληροφορίες

“Αγγέλων Βήμα”: Σατωβριάνδου 36 (Μετρό Ομόνοια),Αθήνα, Τηλ: 210 5242211/13