Η είδηση αυτή φυσικά σήμανε συναγερμό ανάμεσα στους -συνεχώς αυξανόμενους σε αριθμό- παρατηρητές και φωτογράφους πουλιών. Με την ευγενική χορήγηση άδειας εισόδου από τον ΔΑΑ και με ειδική συνοδεία, αρκετά μέλη της Ορνιθολογικής είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά και να απαθανατίσουν τον Τρυγγίτη.
«Στο πλαίσιο της καθημερινής επίσκεψής μου στην περιοχή για την παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας, ένα πουλί μου κίνησε ιδιαίτερα την περιέργεια κυρίως λόγω της συμπεριφοράς του. Ήταν ένα παρυδάτιο το οποίο τρεφόταν μέσα στο χορτάρι αδιαφορώντας τόσο για το ελάχιστο στάσιμο νερό όσο και για την παρουσία μου. Το παρατήρησα με τα κιάλια και τότε άρχισα να πιστεύω ότι πρόκειται για Τρυγγίτη! Οι πρώτες πρόχειρες φωτογραφίες στάλθηκαν σε έμπειρους ορνιθολόγους της Ορνιθολογικής οι οποίοι άμεσα επιβεβαίωσαν την παρατήρηση. Μια συνηθισμένη βάρδια μετατράπηκε σε μια αξέχαστη εμπειρία!» αναφέρει ο Γιάννης Βλατσιώτης, ο ειδικός παρακολούθησης πανίδας του ΔΑΑ, μέλος της Ορνιθολογικής, αλλά και ο πρώτος που εντόπισε τον Τρυγγίτη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται σπάνιες αφίξεις πουλιών στον Αερολιμένα, ενώ ο Τρυγγίτης αποτελεί το 188ο είδος πουλιού που έχει καταγραφεί στην περιοχή του “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Ο Γραμματέας της Επιτροπής Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων (ΕΑΟΠ), Νίκος Προμπονάς επεσήμανε: «Αν και ο Τρυγγίτης είναι ένα τυπικό βορειοαμερικάνικο πουλί, τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει οι παρατηρήσεις του στον ευρωπαϊκό χώρο και στην ΕΑΟΠ εκτιμούσαμε ότι ήταν θέμα χρόνου να καταγραφεί και στην Ελλάδα».
Η πρώτη καταγραφή του Τρυγγίτη στην Ελλάδα έρχεται να επιβεβαιώσει μια ξεκάθαρη αυξητική τάση αξιοσημείωτων και σπάνιων παρατηρήσεων πουλιών τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αντίστοιχη αύξηση των ανθρώπων που μέσω της παρατήρησης πουλιών απολαμβάνουν και ερμηνεύουν το φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικός αριθμός αξιόλογων παρατηρήσεων προέρχεται και από ξένους παρατηρητές, καθώς η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό προορισμό για τον ορνιθοτουρισμό παγκοσμίως.
Εικόνα 1: Φωτ.: Νίκος Φωκάς/ ΔΑΑ
Εικόνα 2 : φωτ.: Γιάννης Βλατσιώτης/ ΔΑΑ
Περισσότερες πληροφορίες:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Γραφείο Τύπου
Τηλ. & Fax: 210 8228704 & 210 8227937
Email: esarantou@ornithologiki.gr
Ιστοσελίδα: www.ornithologiki.gr
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.
Γραφείο Τύπου
Τηλ.: 210 3537227 / fax: 210 3537838
Ε-mail: press info@aia.gr
Ιστοσελίδα: www.aia.gr