Αρχική Περιβάλλον Ο ύπνος είναι το ίδιο χρήσιμος για όλα τα ζώα;

Ο ύπνος είναι το ίδιο χρήσιμος για όλα τα ζώα;

Κοιμούνται όλα τα ζώα, ή υπάρχουν μερικά -όπως τα σαλιγκάρια για παράδειγμα- που τα καταφέρνουν και χωρίς ύπνο;

Στο ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει άρθρο του επιστημονικού περιοδικού Science Illustrated.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες όλοι οι οργανισμοί έχουν κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου περιόδους ανάπαυσης και δραστηριότητας. Αυτοί οι βιολογικοί ρυθμοί ακολουθούν συνήθως τον κύκλο φωτός-σκότους και ελέγχονται από ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αρθρόποδα, όπως τα έντομα και οι σκορπιοί, είναι τα απλούστερα ζώα στα οποία έχει παρατηρηθεί ένα είδος ύπνου, και τα οποία αν δεν αναπαυθούν, έχουν μειωμένη κινητικότητά και αδυνατούν να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντά τους.

Βαθύτερο ύπνο όμως κάνουν τα θηλαστικά και τα πουλιά, που διαθέτουν ένα ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα. Σε αυτές τις κατηγορίες του ζωικού βασιλείου ο ύπνος εμφανίζεται κατά σταθερές περιόδους και συνοδεύεται από εγκεφαλική δραστηριότητα διαφόρων μορφών.

Η διάρκεια του ύπνου ποικίλλει από ζώο σε ζώο.

Χαρακρηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι φώκιες στους πάγους, που κοιμούνται για δύο λεπτά και ξυπνούν, προκειμένου να έχουν τα μάτια τους ανοικτά για πολικές αρκούδες.

Ο μεγαλύτερος υπναράς του ζωικού βασιλείου είναι ο βασιλιάς του, το λιοντάρι. Έχει παρατηρηθεί ότι μεγάλα αιλουροειδή όπως τα λιοντάρια μπορεί να κοιμούνται ακόμη και 20 ώρες το 24ωρο.

Ωστόσο ο λόγος για τον οποίο τα ζώα έχουν ανάγκη τον ύπνο δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως.

Μια εξήγηση είναι ότι ο ύπνος περιορίζει την κατανάλωση ενέργειας και επομένως την ανάγκη για τροφή.

Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι ο ύπνος βοηθά το νευρικό σύστημα ενός ζώου να αποθηκεύσει στη μνήμη του εντυπώσεις και εμπειρίες. Επίσης ο ύπνος μπορεί να ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.