Πάμε στη Θήβα για το Βλάχικο Γάμο

Στη Θήβα την Καθαρά Δευτέρα γίνεται μεγάλο γλέντι, με αφορμή ένα Βλάχικο Γάμο. Κι αν δεν έχετε κανονίσει κάτι άλλο, αξίζει μια εκδρομή μέχρι εκεί, άλλωστε απέχει μόνο 75 χλμ. από την Αθήνα, για να συμμετάσχετε στη γιορτή, να δείτε το έθιμο από κοντά και φυσικά να διασκεδάσετε.
Το έθιμο εδώ προέρχεται από το 1830 και την απελευθέρωση των βορειότερων περιοχών, απ’ όπου οι Βλάχοι κατέβηκαν νότια για να βρουν πιο εύφορη γη. Μαζί τους έφεραν και έθιμά τους, όπως ο γάμος με το ιδιαίτερο τελετουργικό του, που εικάζεται ότι είναι κατάλοιπο Διονυσιακών παραδόσεων των Βλάχων που είχαν έρθει από την περιοχή της Πίνδου.
Στη Θήβα παντρεύτηκαν με προξενιό γυναίκες, αυτό έγινε έθιμο, μετά παρωδία και έτσι στις μέρες μας ο γάμος πραγματοποιείται παραδοσιακά, με το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης, που όμως είναι άντρας (!).
Ταυτόχρονα, οι παρευρισκόμενοι γιορτάζουν τα κούλουμα, πίνουν και τραγουδούν καυστικά τραγούδια για τη ζωή και την τρέχουσα επικαιρότητα.

Ένα από τα πιο παλιά έθιμα
Στη Θήβα την Καθαρή Δευτέρα αναβιώνει ένα από τα πιο παλιά έθιμα της πατρίδας μας, ο Βλάχικος γάμος. Την Τσικνοπέμπτη το βράδυ “πιάνονται τα προζύμια”, γλεντοκόπι και ξενύχτι για τις χαρούμενες μέρες που θα ‘ρθουν.
Την Κυριακή της Τυρινής, οι “Καπεταναίοι” με τον “Πανούση” (υπηρέτη), το φλάμπουρο και τα τοπικά όργανα (νταούλι και πίπιζα), φέρνουν βόλτα στα βλάχικα κονάκια και συναθροίζουν τα παλικάρια του “μπουλουκιού”, τους βλάχους Μακεδόνες και Λιάπηδες. Συγκεντρώνονται τα “μπουλούκια” στους κεντρικούς δρόμους και στην πλατεία και χορεύουν.
Το βράδυ της Κυριακής, στο δρόμο του Επαμεινώνδα, γίνονται το “προξενιό” και τα “αρραβωνιάσματα”, και ο χορός και το τραγούδι συνεχίζονται μέχρι τα χαράματα της άλλης μέρας.
Το πρωί της Καθαρής Δευτέρας “σκούζει ο σκάρος” (εγερτήριο) και κάθε μπουλούκι χωριστά ανάβει τη φωτιά του όπου και ψήνεται η “προπύρα” (πίτα) της νύφης ενώ τα παλικάρια χορεύουν τον “Πυρρίχιο” χορό.
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας τα “μπουλούκια” που στο μεταξύ έχουν συγκεντρωθεί στο εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας, ξεκινούν την “πομπή” για το κέντρο της Θήβας όπου και θα γίνει ο γάμος.
Αφήνονται τα “προικιά” της νύφης στην πλατεία , τα “μπουλούκια” αρχίζουν το χορό και αρχίζει το ξύρισμα του γαμπρού.
Ακολουθεί ο “Βλάχικος γάμος” και “ο χορός του πεθαμένου” (προχριστιανικό κατάλοιπο).
Το ξεφάντωμα της χαράς (κέφι – γλέντι – χορός) κρατάει μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης.