Πέρκα φιλέτο με πατάτες στο φούρνο

Αντί της κλασικής επιλογής σερβιρίσματος κρέατος στο κυριακάτικο τραπέζι, αυτή την εβδομαδα πρωτοτυπείστε μαγειρεύοντας ψάρι. Στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής, το ψάρι συστήνεται να καταναλώνεται σε ποσότητα 5-6 μικρομερίδων την εβδομάδα.Τα ψάρια είναι μία πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών, που έχουν εφάμιλλη ή και υψηλότερη ποιότητα και διατροφική αξία από εκείνες του κρέατος, αλλά η περιεκτικότητά τους σε λίπος διαφέρει πολύ από είδος σε είδος ψαριού. Εκτός από την παροχή αμινοξέων και λίπους, τα ψάρια είναι πλούσιες πηγές για πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Υλικά:

1 κιλό φιλέτο πέρκας
1 κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
4-5 μέτριες τομάτες ψιλοκομμένες
2-3 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένο στο γουδί
χυμό από 1 λεμόνι
1 ματσάκι μαϊντανό
1 1/2 ποτήρι νερό ζεστό
λίγο θυμάρι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεπλένετε το φιλέτο και το τοποθετείτε στο ταψί μαζί με τις πατάτες και αλατοπιπερώνετε. Βάζετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτετε τα κρεμμύδια έως ότου μαραθούν και στη συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες, το σκόρδο, το θυμάρι, το λεμόνι, το νερό και αφήνετε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Περιχύνετε την σάλτσα στο ταψί με το φιλέτο πέρκας και τις πατάτες, πασπαλίζετε με μαϊντανό και το βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για περίπου 45 λεπτά. Το φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα.