Παίζω και μαθαίνω


Από τη Δέσποινα Αυγερινού-Pietrzyk,  Ειδική Παιδαγωγό

Τα παιδιά λατρεύουν το παιχνίδι μαζί με τους γονείς.Κι αν αυτό το παιχνίδι συνοδεύεται και από μάθηση, τότε η ικανότητα πρόσληψης και αφομοίωσης απογειώνεται.  Τι θα λέγατε λοιπόν για μερικές ιδέες να περάσετε ένα δημιουργικό απόγευμα με το παιδί σας. Συνδυάστε το παιχνίδι με τη μάθηση και παράλληλα τη διασκέδαση του παιδιού σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχύσετε τη νοητική ανάπτυξη του παιδιού βοηθώντας το να εξασκηθεί σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με αυτήν. Επιλέξτε από μία γκάμα εκπαιδευτικών παιχνιδιών που υπάρχουν στο εμπόριο σε πολύ προσιτές τιμές και δομήστε ένα κομμάτι του ελεύθερου χρόνου που έχετε μαζί με το παιδί σας.

Μερικοί από τους τομείς που μπορούν να ενισχυθούν μέσα από τέτοιου είδους παιχνίδια, είναι η συγκέντρωση της προσοχής, η αντίληψη, η παρατηρικότητα, η ανάπτυξη λεξιλογίου, η διάκριση, η ταύτιση και η ομαδοποίηση.


Για παιδιά από 4 χρονών και μέχρι 7, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία σειρά από εκπαιδευτικά παιχνίδια, όπως τα παρακάτω:

Βοηθούν στην παρατήρηση, στην ανάπτυξη   λεξιλογίου, στη συσχέτιση μεταξύ των αντικειμένων

Βοηθά στην παρατήρηση, διάκριση, ομαδοποίηση και στην ανάπτυξη λεξιλογίου με βάση μία θεματική ενότητα

Βοηθά στην παρατήρηση, διάκριση,  στην ανάπτυξη λεξιλογίου, στη συσχέτιση, στην έννοια του ίδιου, στην έννοια μεγάλο-μικρό.

Επίσης, όλα τα παραπάνω εξασκούν τη συγκέντρωση προσοχής.

Επομένο στάδιο για την απασχόληση του παιδιού σας, θα ήταν να επιλέξετε παρόμοιου τύπου εκπαιδευτικά παιχνίδια με χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στην ειδική αγωγή, παιχνίδια σαν τα παραπάνω ενδείκνυνται και για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά. Επίσης, πολλές φορές ένας ειδικός παιδαγωγός μπορεί να κατασκευάσει δικό του αυτοσχέδιο υλικό που να βασίζεται σε παρόμοια φιλοσοφία. Ανάλογα, με την παρέμβαση που θέλει να κάνει και τον τομέα που χρειάζεται να ενισχυθεί, μπορεί να δώσει έμφαση στη χρήση ή και την κατασκευή υλικού που εξασκεί έναν από τομείς που αναφέρθηκαν.

Δέσποινα Αυγερινού-Pietrzyk
 
Ειδική Παιδαγωγός
 
Μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής
despina.avgerinou@gmail.com
http://thelonaginosuperman.wordpress.com