Παγκόσμια ημέρα ζώων: Τα κατοικίδια ζώα βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδη συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Τα κατοικίδια ζώα βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού

Πηγή: ikid, κέντρα ανάπτυξης παιδιού (http://www.ikidcenters.com)

Τα κατοικίδια ζώα βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού. Αφορμή για αυτό το άρθρο, είναι το πόσο σημαντικοί και πιστοί φίλοι του ανθρώπου είναι τα ζώα! Τα ζώα παρέχουν χαρά, συντροφιά και γέλιο στη ζωή μας. Έχοντας μεγαλώσει με τέτοιους πιστούς φίλους, έχω παρατηρήσει κατά καιρούς διάφορα επιχειρήματα των γονέων για να αποτρέψουν τα παιδιά τους να πλησιάσουν ή να παίξουν με ένα ζωάκι. Τα παιδιά όχι μόνο δε χρειάζεται να αποφεύγουν τα ζώα και να τα φοβούνται, αλλά θα ήταν ωφέλιμο να μεγαλώνουν μαζί με αυτά. Και αυτό γιατί, τα κατοικίδια ζώα συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολλών δεξιοτήτων και αξιών των παιδιών.

Τα παιδιά αγαπούν ιδιαίτερα τα ζώα.

Παιδιά που έχουν κατοικίδια ζώα έχουν ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης και ασκούνται σωματικά περισσότερο. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.
Παρακάτω αναλύονται κάποιες από τις αξίες και τα οφέλη που λαμβάνει το παιδί μεγαλώνοντας με ένα κατοικίδιο ζώο.

Εξάλειψη άγχους και φόβου για το άγνωστο. Είναι κοινή λογική ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα φοβούνται λιγότερο από εκείνα που μεγαλώνουν χωρίς κατοικίδια, έχουν λιγότερο άγχος για το “άγνωστο” και με κατάλληλη διδασκαλία (από το οικογενειακό περιβάλλον) μαθαίνουν να συμπεριφέρονται με ευγένεια και σεβασμό προς όλα τα ζώα.
Ανιδιοτελής αγάπη. Τα παιδιά λαμβάνουν αγάπη άνευ όρων από ένα κατοικίδιο και δικαίως τα θεωρούν πιστούς τους φίλους. Τα ζώα είναι εκεί κάθε φορά που κάποιο παιδί θέλει να ξαλαφρώσει από τις έννοιες ή τα προβλήματα του σε έναν “φιλικό ώμο”. Επομένως από τα πρώτα στάδια της ζωής τους, έρχονται σε επαφή με αξίες, όπως η αγάπη και η φιλία και γίνονται πομποί και δέκτες αυτών των αξιών.
Σεβασμός. Τα παιδιά μαθαίνουν πως τα κατοικίδια ζώα αξίζουν κόσμια μεταχείριση. Συνειδητοποιούν πως όλα τα έμβια όντα έχουν ανάγκες και συναισθήματα που οφείλουν να καλύψουν. Τα ζώα, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, αισθάνονται διψασμένοι, κουρασμένοι, πεινασμένοι και ενώ κάποιες φορές μπορεί να επιζητούν το παιχνίδι, κάποιες άλλες δεν το χρειάζονται. Τα παιδιά, λοιπόν μαθαίνουν να κατανοούν τις ανάγκες των ζώων και να προσπαθούν να τις υλοποιήσουν.
Καλοσύνη, αφοσίωση. Τα παιδιά είναι συνήθως δέκτες της φροντίδας. Έχοντας κατοικίδια ζώα μπαίνουν στη θέση του φροντιστή. Μαθαίνουν να προβλέπουν, να αναγνωρίζουν και να φροντίζουν για τις ανάγκες των ζώων. Στο γραφείο του κτηνιάτρου ευαισθητοποιούνται με τους φόβους και το άγχος των κατοικίδιων ζώων και αναπτύσσουν συναισθήματα αγάπης και φροντίδας.
Μη λεκτικά ερεθίσματα. Τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν, να καταλαβαίνουν και να ανταποκρίνονται κατάλληλα στη μη λεκτική συμπεριφορά των κατοικίδιων ζώων ενισχύοντας έτσι την επικοινωνία τους σε όλες τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Υπευθυνότητα, ικανότητα και εμπιστοσύνη. Ένα κατοικίδιο ζώο έχει αρκετές ευθύνες. Τα παιδιά αναπτύσσουν τη συνείδηση τους και μαθαίνουν να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, γεμίζοντας με νερό και φαγητό το μπολ του κατοικίδιου ζώου όταν αδειάσει, ή βάζοντας το ζώο μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Ικανοποιώντας τις συναισθηματικές και σωματικές ανάγκες ενός ζώου, τα παιδιά μεγαλώνουν, αναπτύσσοντας αξίες όπως η υπευθυνότητα, η εμπιστοσύνη και η ανάληψη αρμοδιοτήτων .
Ευρηματικότητα. Τα παιδιά αγαπούν να κατασκευάζουν σπίτια – παιχνίδια για γάτες, σκύλους ή πουλιά. Αυτό θα ήταν ευχάριστο να πραγματοποιηθεί μέσα από το παιχνίδι με τους γονείς. Για παράδειγμα κατασκευάζω ξύλινα σπιτάκια ή κλουβιά από χαρτόνι, μπαίνοντας στη διαδικασία να χρησιμοποιήσω τη φαντασία μου, την επινοητικότητα μου.
Ο αναπάντεχος κύκλος της ζωής. Η φθίνουσα υγεία ή ένας αιφνίδιος θάνατος του κατοικίδιου ζώου είναι συχνά η πρώτη επαφή των παιδιών με την πραγματικότητα της θνησιμότητας. Λόγω της περιορισμένης εμπειρίας και της πνευματικής ανάπτυξης των παιδιών πιστεύουν ότι ο θάνατος είναι προσωρινός και αναστρέψιμος και θεωρούν ότι με ένα μαγικό τρόπο μπορούν να επαναφέρουν κάποιον στη ζωή. Μέσα από συζητήσεις και από τη διαδικασία του θρήνου μαθαίνουν πως η αγάπη δε χάνεται και μπορούν να ζουν με τις αναμνήσεις.
Επαφή με τη φύση. Τα κατοικίδια, όπως και τα υπόλοιπα εξημερωμένα ζώα, δημιουργούν στα παιδιά ένα “παράθυρο” μέσα από το οποίο μαθαίνουν τους νόμους της άγριας φύσης! Τα παιδιά μαθαίνουν να θαυμάζουν την εξυπνάδα και την προσπάθεια που απαιτείται από ένα ζώο για να επιβιώσει. Τα κατοικίδια εξάπτουν την περιέργεια των παιδιών για μια ατέλειωτη ποικιλία ζώων και των τόπων κατοικίας των ζώων αυτών. Αυτό τους δημιουργεί ένα αίσθημα θαυμασμού και εκτίμησης για όλες τις εκφάνσεις της ζωής στη Γη. Κι αυτό είναι από μόνο του ένα αίσθημα ωφέλιμο για όλους.

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.worldanimalday.co.uk/