Αρχική Νέα Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων: Ας τιμήσουμε τις γιαγιάδες και τους παπούδες που μας φροντίζουν

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων: Ας τιμήσουμε τις γιαγιάδες και τους παπούδες που μας φροντίζουν

Αν και οι ηλικιωμένοι συμβάλλουν τα μέγιστα στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η αξία τους δεν αναγωρίζεται πάντα. Οι ηλικιωμένοι παίζουν καθημερινά πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής αφού εθελοντικά αναλαβάνουν το μεγάλωμα των εγγονιών τους, την αποφόρτιση των παιδιών τους και την ανάλειψη καθημερινών εργασιών, την μετάδοση των εμπειριών και των γνώσεών τους και πολλά ακόμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.

Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Την προσοχή του στους ηλικιωμένους στρέφει και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Στη νέα του έκθεση ο ΟΗΕ, που παρουσιάστηκε στο Τόκιο, καλεί τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές προσαρμοσμένες στη γήρανση των κοινωνιών. Η έκθεση η οποία συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, καλεί τα κράτη να βελτιώσουν τα συστήματα υγείας προς τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους.

Η μελέτη του ΟΗΕ, δείχνει ότι από τα περίπου 7 δισεκατομμύρια του πληθυσμού της Γης, τα 893 εκατομμύρια είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 12,8%.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.

Αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το 80% των ηλικιωμένων θα ζουν έως το 2050 στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες, πολλές από τις οποίες, λόγω των νέων, δεν έχουν αναπτύξει πολιτικές προς την τρίτη ηλικία.

Πηγές: sansιμερα.gr, ΑΜΠΕ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.