Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Ας γνωρίσουμε τα θύματα ενός «ακήρυχτου» πολέμου!

Η πρωτοχρονιά του 2011 θα βρει, στις χειρότερα πληγείσες χώρες, 1 στα 5 παιδιά κάτω των 15 να είναι ορφανά λόγω του AIDS. (πηγή: Unicef).

Τo AIDS βρίσκεται ήδη τρεις δεκαετίες στην καθημερινότητά μας. Τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι παραμένουν ευάλωτοι στη θανατηφόρα αυτή ασθένεια, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα για την καταπολέμησή της.
Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι κανένα μέρος του κόσμου δεν μετρά τόσα νέα κρούσματα όσα η ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, όπου το 80% των νέων περιπτώσεων οροθετικών είναι κάτω των 30 ετών, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε η UNICEF στη διεθνή διάσκεψη για το AIDS.
Οι συντάκτες της έκθεσης με τον τίτλο «Αποδοκιμασία και εξορία, η επιδημία που πλήττει τα παιδιά στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία» υπογραμμίζουν ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σχεδόν 1,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα του ιού HIV στην περιοχή αυτή έναντι 900.000 που ήταν το 2001.
Σε ορισμένα μέρη της Ρωσίας η αύξηση των νέων κρουσμάτων έφτασε μάλιστα σχεδόν το 700%, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ. Πιο ευάλωτη ομάδα είναι τα παιδιά που ζουν στους δρόμους, οι νέοι που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων που εκδίδονται και αυτών που είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά. Έρευνα που έγινε στην Αγία Πετρούπολη σε δείγμα περισσότερων από 300 παιδιών που ζουν στους δρόμους αποκάλυψε ότι το 40% από αυτά είναι οροθετικά.
Επίσης στην Ουκρανία, έρευνα της UNICEF και άλλων οργανώσεων, που συνεργάζονται με αυτήν, σε περίπου 800 παιδιά και νέους που περνούν τουλάχιστον τη μισή τους ημέρα στο δρόμο έδειξε ότι το 56,7% των κοριτσιών εκδίδεται.
Εκτός από την πορνεία, η λήψη ναρκωτικών με σύριγγες που μοιράζονται πολλοί τοξικομανείς, όλο και πιο συχνά από την ηλικία των 12 ετών, είναι μία από τις κύριες αιτίες της προσβολής από τον ιό HIV.

Οι «αριθμοί» της φρίκης
* Το AIDS αποτελεί κύριο αίτιο θνητότητας κατά την παιδική ηλικία. Σήμερα, πάνω από 2,000,000 παιδιά ζουν με HIV-λοίμωξη παγκοσμίως και τα περισσότερα βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Ν. Α. Ασίας.
* Περισσότερα από 600.000 παιδιά το χρόνο γεννιούνται με τον ιό αυτό.
* Ευτυχώς πλέον λιγότερο από το 2% των παιδιών που γεννιούνται από γνωστή HIV(+) μητέρα, μολύνονται.
* Χωρίς θεραπεία, περίπου το ήμισυ του συνόλου των παιδιών που γεννιούνται με τον ιό HIV θα πεθάνουν πριν τα δεύτερα γενέθλιά τους.
*Η Ζάμπια έχει 95.000 παιδιά κάτω των 14 ετών θετικά στον ιό του AIDS και το ψηλότερο ποσοστό ενηλίκων, που έχουν προσβληθεί από τον ιό, στον κόσμο.
* Μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει λόγω του AIDS περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ περίπου 40 επιπλέον εκατομμύρια νοσούν.
* Ένας μέσος όρος της τάξεως των 33.000.000 ανθρώπων ζει έχοντας προσβληθεί από AIDS. Απ’ αυτούς, τα 2 εκατομμύρια είναι παιδιά κάτω των 15 ετών.
* Κατά προσέγγιση, 15.000.000 παιδιά κάτω των 18 ετών, έχουν χάσει τον ένα ή και τους δύο γονείς τους από AIDS.