Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης Πουλιών (9-10/5)

Το Σαββατοκύριακο 9-10 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης Πουλιών. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία γιορτάζει την σημαντική αυτή ημέρα με την συμμετοχή της στην Παγκόσμια εκστρατεία «Εμπόδια στην Μετανάστευση» και με μία σειρά από εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η μετανάστευση των πουλιών είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα στο φυσικό κόσμο που κεντρίζει την φαντασία και προκαλεί θαυμασμό. Κάθε χρόνο περισσότερο από 50 δισεκατομμύρια πουλιά μεταναστεύουν ανάμεσα σε διάφορους ηπείρους. Αν και το πέρασμα πάνω από την Μεσόγειο θάλασσα και την έρημο της Σαχάρας είναι επίπονο και επικίνδυνο, τα πουλιά επιμένουν στην επιλογή της μετανάστευσης. Γνωρίζουν ότι όποιες και να είναι οι απώλειες, είναι πάντα λιγότερες από αυτές που θα είχαν αν έμεναν στο ίδιο μέρος. Εξάλλου, οι φυσικοί κίνδυνοι τους είναι γνωστοί εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Σήμερα όμως, οι καιροί έχουν αλλάξει. Ο άνθρωπος έχει προσθέσει πολλά εμπόδια κάνοντας τη ζωή τους πολύ δυσκολότερη, ίσως και προβληματική την ύπαρξη τους.

Το πέρασμα τους εμποδίζεται από ανθρώπινες κατασκευές όπως ανεμογεννήτριες, καλώδια μεταφοράς ρεύματος και ψηλά κτίρια. Παλαιότερα, στο πέρασμα τους, τα πουλιά ήξεραν ότι το μόνο φως τη νύχτα ήταν το φεγγάρι και τα αστέρια. Τώρα, κάθε χρόνο, τους αποπροσανατολίζουν καινούρια φώτα και πόλεις.

Παράλληλα, τα πουλιά απειλούνται και άμεσα από τους ανθρώπους. Χιλιάδες παράνομες θηλιές, τουφέκια και άλλες παγίδες περιμένουν σε κάθε ταξίδι. Σήμερα, ενώ αυτές οι μέθοδοι έχουν απαγορευτεί, συνεχίζονται μαζικά γύρω από τις ακτές της Μεσόγειου.

Τα πουλιά δεν ξέρουν σύνορα, όμως εμείς οι άνθρωποι τα δημιουργούμε. Είναι στο χέρι μας να εφαρμόσουμε μία αειφόρο ανάπτυξη ελαττώνοντας τα πιθανά εμπόδια και τις απειλές στο πέρασμα των μεταναστευτικών πουλιών.

Η Ορνιθολογική γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης σε έναν υγρότοπο διεθνούς σημασίας, τη Λίμνη Κάρλα, καταμετρώντας την πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Η Λίμνη Κάρλα υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ελλάδας και της Ευρώπης, με έκταση αυξομειούμενη από 45.0000 έως και 185.000 στρέμματα. Αυτά μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν και ολοκληρώθηκαν τα έργα αποξήρανσής της. Πριν την αποστράγγιση, είχαν καταμετρηθεί εκεί περισσότερα από 430.000 υδρόβια πουλιά, ο δεύτερος μετά το Δέλτα του Δούναβη μεγαλύτερος αριθμός στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μετά από δεκαετίας ξηρασίας, ο κάποτε σημαντικός υγρότοπος της Θεσσαλίας ξαναγεννιέται και πάλι προσφέροντας καταφύγιο σε δεκάδες χιλιάδες πουλιά, ανάμεσα στα οποία πολλά σπάνια και προστατευόμενα είδη, όπως Νυχτοκόρακες, Καλαμοκανάδες, Αβοκέτες και Μαυροπελαργούς σε πολύ σημαντικούς αριθμούς για τη χώρα μας. Τέτοιους, που πληρούν τα κριτήρια για να προταθεί άμεσα προς ένταξη στους υγροτόπους της Σύμβασης Ραμσάρ, ως ένας Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με εκδηλώσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για τα Παγκοσμίως Απειλούμενα μεταναστευτικά είδη πουλιών. Το 2010, Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας, η ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών ειδών είναι επιτακτικότερη από ποτέ. Και μιας και τα πουλιά δεν γνωρίζουν σύνορα, η ανάγκη διακρατικών συνεργασιών είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική προστασία των μεταναστευτικών ειδών, μιας και χωρίς τη λήψη άμεσων μέτρων πολλά από αυτά θα έχουν εκλείψει μέσα στην επόμενη δεκαετία.