Παιδί και αλλεργίες (α΄μέρος)

Ο Αθανάσιος Κ. Οικονόμου, Παιδίατρος Πανεπιστημίου Αθηνών, μας μιλά για τις αλλεργίες που τέτοια εποχή ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους.

Η περίοδος που διανύουμε είναι ίσως για πολλούς η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Είναι η εποχή που μας φέρνει τον ήλιο, την ξεγνοιασιά και δίνει την ευκαιρία σε πολλά παιδάκια να βγουν από τα σπίτια τους και να απολαύσουν το παιχνίδι τους.
Για πολλά παιδάκια όμως η εποχή αυτή δεν σημαίνει ξεγνοιασιά και παιχνίδι, αλλά μια περίοδος ταλαιπωρίας με ενοχλητικά συμπτώματα και αλλεργίες. Αλλεργίες δεν υπάρχουν μόνο την άνοιξη, όμως την εποχή αυτή παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων που οφείλεται κυρίως στην ανθοφορία και απελευθέρωση αρκετής ποσότητας γύρης από φυτά και δέντρα καθώς και στην αναπαραγωγή και πολλαπλασιασμό διαφόρων μικροοργανισμών και εντόμων με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα αλλεργιογόνα, άρα και η πιθανότητα ενός παιδιού να έρθει σε επαφή με κάποιο από αυτά. Φυσικά δεν θα εμφανίσουν όλα τα παιδιά αλλεργίες. παρολ΄αυτά οι αλλεργικές παθήσεις είναι συχνές στη παιδική ηλικία. Υπολογίζεται ότι περίπου το 15% των παιδιών που εξετάζονται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων παρουσιάζουν αλλεργικά συμπτώματα. Σήμερα 1 στα 4 παιδιά είναι αλλεργικά και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι αλλεργίες τείνουν να εξελιχθούν σε επιδημία των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών.


Ποιος είναι ο ρόλος των γονέων;

Οι αλλεργίες είναι παθήσεις που αγχώνουν υπερβολικά τους γονείς με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Αυτό όμως είναι λάθος. Οι γονείς διαθέτουν ένα πολύ ισχυρό ‘όπλο’ εναντίον των αλλεργιών, που είναι η έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση. Μαθαίνοντας για τις αλλεργίες και γνωρίζοντας τα μυστικά τους θα μπορέσουν να τις αντιμετωπίσουν. Αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός του άρθρου αυτού, να αναδείξει τα ‘μυστικά’ των αλλεργιών.
Αλλεργίες είναι η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού αμυντικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού σε ουσίες οι οποίες φυσιολογικά δεν βλάπτουν τους περισσότερους ανθρώπους. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως ο ανθρώπινος οργανισμός, λανθασμένα αντιλαμβάνεται τις ουσίες ως ξένες και επικίνδυνες και αντιδρά εναντίον τους.

Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα και μπορούν να έλθουν σε επαφή με τον οργανισμό μέσω εισπνοής, κατάποσης, επαφής με το δέρμα ή να εισέλθει κατευθείαν στο αίμα μέσω ένεσης.

Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα είναι:
Α) Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης
Β) Η γύρη των φυτών και των δέντρων 1)αγριόχορτα, 2)της ελιάς, 3)περδικάτη
Γ) Το τρίχωμα των ζώων
Δ) Οι μύκητες
Ε) Διάφορες τροφές
ΣΤ) Τσίμπημα εντόμων
Ζ)Ενέσιμα φάρμακα
Ένα παιδί δεν θα αντιδράσει αλλεργικά την πρώτη φορά που θα έρθει σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο. Πολλά παιδάκια χρειάζεται να εκτεθούν στη συγκεκριμένη ουσία πολλές φορές.
Υπάρχουν αλλεργίες που εμφανίζονται πιο συχνά σε παιδιά με γενετική προδιάθεση να κάνουν αλλεργίες όπως η αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα, η ατοπική δερματίτιδα/ έκζεμα και αλλεργίες που εμφανίζονται σε παιδιά ανεξάρτητα από την παρουσία ή όχι ατοπικής προδιάθεσης, όπως η κνίδωση, το αγγειοοίδημα και η αναφυλαξία.

Οι αλλεργίες που παρουσιάζουν έξαρση την Άνοιξη είναι:

Αλλεργική ρινίτιδα:
Διακρίνεται σε εποχική όταν εκδηλώνεται Άνοιξη ή Φθινόπωρο, και σε ολοετή όταν εκδηλώνεται καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Οφείλεται συνήθως στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, στη γύρη, στο τρίχωμα των ζώων, σε σπόρια μυκήτων κ.λ.π. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινόρροια, ρινική απόφραξη, κνησμό στη μύτη (φαγούρα), πταρμούς (φτέρνισμα) πολύ συχνά συνυπάρχει με αλλεργικό άσθμα, επιπεφυκίτιδα και παραρρινοκολπίτιδα. Λόγω της κλινικής της εικόνας, πολλές φορές η αλλεργική ρινίτιδα συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα. Διαφέρει όμως στο ότι δεν κάνει πυρετό, τα συμπτώματα διαρκούν για πάνω από μια εβδομάδα, η ρινική καταρροή είναι διαυγής, συνυπάρχει ερυθρότητα των οφθαλμών και τα συμπτώματα εμφανίζονται σχεδόν κάθε άνοιξη ή φθινόπωρο.

Άσθμα
Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση των αεραγωγών που κατά περιόδους παρουσιάζει παροξυσμούς (κρίσεις) εξαιτίας διαφόρων αλλεργιογόνων (γύρη, ακάρεα, μύκητες), ιογενών λοιμώξεων, ή μετά από έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες, όπως ο καπνός. Μπορεί να εκδηλωθεί με βήχα, συριγμό (σφύριγμα), σφίξιμο στο στήθος ή αναπνευστική δυσχέρεια.
Υπάρχει μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στην αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα διότι πολλές φορές οι δυο αυτές παθήσεις συνυπάρχουν σε ένα παιδί, ενώ η κάθε μια πάθηση θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την άλλη.

Εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα
Για την εμφάνιση της οφείλονται κυρίως η γύρη και οι αιωρούμενοι μικροοργανισμοί. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο έντονος κνησμός (φαγούρα), παράλληλα εμφανίζεται ερυθρότητα, δακρύρροια και έκκριμα κυρίως τις πρωινές ώρες.

Δερματική αλλεργία
Εκδηλώνεται είτε ως κνίδωση που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση στο δέρμα εξανθήματος που συνοδεύεται από έντονο κνησμό (φαγούρα), είτε ως αλλεργική δερματίτιδα εξ’ επαφής που εκδηλώνεται ως εξάνθημα στο δέρμα μετά από επαφή με διάφορες ουσίες, φυτά, τρίχωμα ζώων.
Μια άλλη μορφή δερματικής αλλεργίας είναι η τοπική αντίδραση σε τσιμπήματα εντόμου η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένη αλλεργική αντίδραση αν εισέλθει το αλλεργιογόνο στο αίμα.

Αθανάσιος Κ. Οικονόμου
Παιδίατρος Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστημονικός Υπεύθυνος
Τακτικού Παιδιατρικού Ιατρείου
Β’ Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής
Νοσ. Παίδων <>
Συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Λ. Πάρνηθος 139, Αχαρναί 13674
Τηλ: 210 2449622 – Κιν: 6972112199
E-mail: thanosped@gmail.com