Παιδιά, ας γιορτάσουμε τη μουσική

Υπέροχες μουσικές, χορός, τραγούδι, πλανόδιοι μουσικοί, μπάντες αλλά και φεστιβάλ. Τι τρέχει; Την 21η Ιουνίου η Ευρώπη γιορτάζει τη μέρα της Μουσικής και το χαίρεται πραγματικά. Εσείς φέρτε τα παιδιά σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της μουσικής και ζήστε μαζί το πιο συναρπαστικό ταξίδι.

Τιμώντας λοιπόν τη μουσική, εμείς θα μιλήσουμε για τα οφέλη της μουσικοκινητικής αγωγής στην ανάπτυξη του παιδιού, αλλά θα σας προτείνουμε και τρόπους για να «ασκηθείτε» μουσικά μαζί του στο σπίτι, στη βόλτα, στην εξοχή. Πρόκειται για μία δραστηριότητα που είναι ιδιαίτερα αγαπητή στα παιδιά, αφού γίνεται το όχημα για να εξωτερικεύσουν συναισθήματα, να εκφράσουν χαρά, ικανοποίηση, αλλά και οτιδήποτε υπάρχει μέσα τους που τα απασχολεί και τα ζορίζει. Πρέπει επομένως να δίνετε ιδιαίτερη σημασία σε όσα ένα παιδί «λέει», καθώς χορεύει, κινείται στο χώρο, τραγουδά και παίζει μουσική.
Η φιλοσοφία της μουσικοκινητικής παιδείας ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ιταλία, αν και στη συνέχεια διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου οι παιδαγωγοί πάντα την προσάρμοζαν στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ομάδας ή στη μουσική παράδοση του τόπου. Σήμερα υπάρχουν αρκετές σχολές, με διαφορές σε επιμέρους σημεία, αλλά με τον ίδιο στόχο: τη δημιουργία ρυθμικής συνείδησης στους νέους, την καλλιέργεια της φαντασίας, της δημιουργικότητας και εν τέλει τη συνολική ψυχο-σωματο-πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Τα μαθήματα δεν γίνονται υποχρεωτικά μέσα σε σχολική αίθουσα. Αρκετά συχνά οι παιδαγωγοί καλούν τα παιδιά στην αυλή του σχολείου ή άλλοτε ξεκινούν το μουσικοκινητικό τους παιχνίδι κατά τη διάρκεια μιας σχολικής εκδρομής. Προϋπόθεση πάντα είναι τα παιδιά να γίνουν ένα με τη φύση, να αφουγκραστούν ήχους και θορύβους που θα προσπαθήσουν έπειτα να αναπαράξουν με την προσθήκη κάποιων βασικών, ίσως και αυτοσχέδιων, μουσικών οργάνων. Αυτό που αποφεύγεται είναι οι «κατασκευασμένες» παρεμβάσεις (ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ήχου και εικόνας, πολύπλοκος εξοπλισμός κ.ά.). Οι κυριότερες μέθοδοι μουσικοκινητικής παιδείας που εφαρμόζονται είναι οι εξής: α) η μέθοδος Μοντεσσόρι, που εμπνεύστηκε η «μητέρα» αυτού του εκπαιδευτικού συστήματος Μαρία Μοντεσσόρι. Σύμφωνα με τη μέθοδό της, το μάθημα ξεκινά από την απόλυτη σιωπή και σταδιακά εμπλουτίζεται από απαλούς ρυθμικούς ήχους μέχρι τη συνοδεία βαρύτερων οργάνων, π.χ. πιάνο, β) Στη μέθοδο Orff (από τον εισηγητή της μουσικοσυνθέτη Carl Orff), όπου τα παιδιά ανακαλύπτουν τα μουσικά όργανα που βρίσκονται διασκορπισμένα στην αίθουσα, τα παίρνουν, τα επεξεργάζονται και αρχίσουν να παίζουν. Με την καθοδήγηση του παιδαγωγού προχωρούν σε κινητική έκφραση, που θα τα απελευθερώσει ψυχικά και σωματικά.

Ασκηθείτε μουσικά μαζί με το παιδί σας
Καλοκαίρι, διακοπές και οι γονείς περισσότερο χρόνο μαζί με τα παιδιά. Ένα από τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με το παιδί σας μπορεί να έχει αφετηρία τη μουσική και τέρμα μια σειρά από οφέλη στο σώμα και την ψυχή του.
Σύμφωνα με τις αρχές της μουσικοκινητικής αγωγής, λοιπόν, μην ξεχνάτε κάθε φορά που βρίσκεστε κοντά στη φύση να εστιάζετε την προσοχή του στους ήχους: Το θρόισμα των φύλλων, το νερό που κυλά, τον παφλασμό των κυμάτων, το τιτίβισμα των πουλιών κ.ά. Ακόμη και ο ήχος της σιωπής κρύβει μουσικότητα και μεταφέρει μέσα του ρυθμό.
Μες στο σπίτι πάλι μπορείτε να οργανωθείτε περισσότερο. Αγοράστε πρωτότυπα μουσικά όργανα και αφήστε το παιδί να τα «ανακαλύψει». Δείτε ποια προτιμά, ποιοι ήχοι το συνεπαίρνουν, πώς κινείται όταν τους ακούει.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις που συνοδεύονται από μουσική, ακόμα και κάποιο πανηγύρι, εάν έχετε την τύχη να παρακολουθήσετε τώρα το καλοκαίρι, βοηθούν τα παιδιά να βιώσουν μέσα από τις αισθήσεις τους τους νόμους της μουσικής, της μετρικής, του λόγου και του χώρου. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι κάθε παιδί έχει το δικό του ξεχωριστό ρυθμό, το δικό του τρόπο να ακούει, να βλέπει και να προσλαμβάνει τα μουσικά ερεθίσματα.