Παιδιά πάμε στη γιαγιά να ζυμώσουμε τσουρέκια και να πλάσουμε κουλούρια!

Η γιαγιά και ο παππούς, εδώ και μια βδομάδα ετοιμάζουν το σπίτι για να υποδεχθούν τα παιδιά από την Αθήνα, για το Πάσχα.

 -Αχ Παναγιά μου θα δούμε επιτέλους και τα μικρά μας, Τάσο μου! Σαν να μην ήτανε καλό το ασβέστωμα που έκανες στην αυλή μας, Τάσο μου, σαν να το κάνες βιαστκά, θα ‘ρθουν και τα παιδιά μας… αχ Τάσο μου, τρέχα στο μαγαζί να μου πάρεις και ζάχαρη για τα γλυκά, αύριο τέτοια ώρα θα ναι εδώ, Τάσο μου… τα παιδιά. Η γιαγιά έχει από πέρυσι να δει τα εγγόνια της,  η χαρά  και η συγκίνηση της προκαλούν δύσπνοια… μεγάλωσε πολύ η γιαγιά, πόσες Πασχαλιές  ακόμη θα ζήσει για να χαρεί τον ερχομό των παιδιών της. -Πάντα θα γυρίζουν εδώ… θα φέρουν και τον Αναστάση μου και τον Παναγιώτη και το μικρό το αβάφτιγο,να το βαφτίσουν πρέπει, Τάσο μου, τώρα το καλοκαίρι… Τρέχα τώρα να φέρεις τη ζάχαρη, αύριο τα παιδιά θα ζυμώσουνε τσουρέκια και θα πλάσουνε τα κουλούρια μας, Τάσο  μου!

Πασχαλινά τσουρέκια
Συστατικά

Βούτυρο λιωμένο (160 γραμμάρια)
Ξερή μαγιά (3 φακελάκια)
Αλεύρι σκληρό (2 κιλά)
Κοπανισμένη μαστίχα (1 φακελάκι)

 Αυγά (6)
Ζεστό γάλα πλήρες (0.5 λίτρα)
Μαχλέπι αλεσμένο (1 φακελάκι)
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Ζάχαρη άχνη (500 γραμμάρια )
Κροκάδι με νερό για να αλλείψουμε τα τσουρέκια

Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε στη λεκάνη το ζεστό γάλα, στο οποίο προηγουμένως έχουμε διαλύσει τη μαγιά και ρίχνουμε και το βούτυρο. Βάζουμε στο μίγμα και το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαστίχα και το μαχλέπι και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο ανακατεύοντας καλά. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σκεπασμένη με μια πετσέτα μέσα σε φούρνο στους 30 βαθμούς. Μετά από 2 ώρες η ζύμη είναι έτοιμη για πλάσιμο. Σχηματίζουμε μικρά τσουρεκάκια πλεξίδες και τα βάζουμε σε ταψί βουτυρωμένο. Για καμιά ώρα τα αφήνουμε πάλι σκεπασμένα στο φούρνο στους 30 βαθμούς. Αφού φουσκώσουν τα αλείφουμε με το κροκάδι και τα ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς. Τα τσουρέκια μας είναι έτοιμα

Παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι
Συστατικά

2 κιλά σκληρό αλεύρι
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
150 γρ. μαγιά φούρνου
3 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
10 αυγά
650 γρ. ζάχαρη
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
500 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 φακελάκι βανίλια
2 κουταλιές γλυκάνισο
1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
2 κρόκους αυγών διαλυμένους σε λίγο νερό
αμυγδαλόψιχα σε λεπτά κομμάτια

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε αλάτικαι μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη. Προσθέτετουμε 3-4 φλιτζάνια αλεύρι και αναμιγνύουμε καλά.

Φροντίζουμε να τοποθετήσουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με μια πετσέτα για να ξεκουραστεί. περιμένουμε μέχρι η ζύμη για το τσουρέκι να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια της.

Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρικαι το ποθετούμε το προζύμι σε μια τρύπα που ανοίγουμε στην μέση.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το βούτυρο.
στην συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια, το γλυκάνισο, και τη μαστίχα και ρίχνουμε το μίγμα στη λεκάνη με το αλέυρι και το προζύμι.

Συνεχίζουμε ζυμώνοντας  την ζύμη για το τσουρέκι καλά μέχρι να γίνει ομοιογενείς και να ξεκολλάει εύκολα απο τη λεκάνη.

Αφου ολοκληρωθεί το ζύμωμα σκεπάζοπυμε την ζύμη για το τσουρέκι με μια πετσέτα και την αφήνουμε για μερικές ώρες σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει (είναι έτοιμο μόλις γίνει περίπου η διπλάσια σε όγκο.

Αφού φουσκώσει την πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στο τσουρέκι και την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμενο ταψί αφήνοντας το ταψί για μια με δύο ώρες να φουσκώσει (σκεπάζουμε με πετσέτα ή λαδόχαρτο). Σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 C τοποθετούμε το ταψί αφού αλείψουμε το τσουρέκι με τους χτυπημένους κρόκους αυγού και το πασπαλήσουμε με την αμυγδαλόψυχα. Το τσουρέκι μας θα είναι έτοιμο σε 35-45 λεπτά.

Πασχαλινά κουλουράκια

Συστατικά

7 κούπες αλεύρι
1 κούπα βούτυρο φρέσκο
2 κούπες ζάχαρη
4 αυγά
1 κούπα γάλα
6 βανίλιες
2 κουταλιές αμμωνία
1-2 κρόκους αυγών

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με μίξερ μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι και τη βανίλια. Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε την αμμωνία. Κρατάμε το μπολ πάνω απο τη ζύμη και ανακατεύουμε αφήνοντας τον αφρό που δημιουργείται να πέσει μέσα στη ζύμη σιγά σιγά και τελικά το ρίνουμε όλο μέσα.
Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο.
Αφού έχει ξεκουραστεί η ζύμη πλάθουμε τα πασχαλινά κουλουράκια στο σχήμα που προτιμάμε και τα στρώνουμε σε απόσταση το ένα από το άλλο σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα αλείφουμε με τον κρόκο ή τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 20 λεπτά.