- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Παιδιά παθητικοί καπνιστές, υπερτασικοί ενήλικες

Τα αγόρια που άθελά τους εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου, ακόμα και σε σχετικά μικρό βαθμό, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αυξημένη αρτηριακή πίεση του αίματος, όπως δείχνει για πρώτη φορά μια νέα αμερικανική έρευνα.

Τα παιδιά αυτά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα στη ζωή τους υπέρταση, η οποία συσχετίζεται με καρδιαγγειακά επεισόδια και άλλες παθήσεις.

Δεν είναι σαφές κατά πόσο είναι αναστρέψιμες οι συνέπειες για την αρτηριακή πίεση των παιδιών, αν πάψουν κάποια στιγμή να είναι παθητικοί καπνιστές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, με επικεφαλής την Δρ Τζιλ Μπαουμγκάρτνερ, που παρουσίασαν τα πορίσματά τους στο ετήσιο συνέδριο των Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιριών των ΗΠΑ, επεσήμαναν ότι πάνω από το ένα τρίτο των παιδιών διεθνώς είναι εκτεθειμένα σε επίπεδα καπνού τσιγάρου, που είναι ανησυχητικά για την υγεία τους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερα από 6.400 παιδιά ηλικίας 8-17 ετών που υφίσταντο τον καπνό των γύρω τους (ιδίως των γονέων) και διαπίστωσαν μια μέση αύξηση 1,6 mmHg ή 1%, σε σχέση με το φυσιολογικό επίπεδο, στη συστολική αρτηριακή πίεση (είναι η μέγιστη πίεση στη διάρκεια ενός παλμού της καρδιάς και μετράει την πίεση του αίματος όταν η καρδιά συστέλλεται).

Όπως είπαν οι ερευνητές, σε ατομικό επίπεδο η κατά 1% αύξηση δεν είναι μεγάλη, όμως αν συνυπολογιστούν δύο εκατομμύρια παιδιά, το καθένα με μια μέση αύξηση 1% στην αρτηριακή πίεσή του, τότε το πράγμα αλλάζει και μπορούν να παρατηρηθούν επιπτώσεις υγείας στο ευρύτερο δείγμα του πληθυσμού (περισσότερα περιστατικά καρδιοπάθειας κ.α.).

Στους ενήλικες η φυσιολογική συστολική αρτηριακή πίεση είναι περίπου 120 mmHg, ενώ στα παιδιά αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, αυξανόμενη από τα 60 mmHg σε ένα βρέφος ενός μηνός, στα 115 mmHg σε ένα 15χρονο παιδί.

Όσο πιο μεγάλη είναι η αρχική αρτηριακή πίεση ενός μικρού παιδιού, τόσο πιθανότερο είναι ότι θα έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση ως ενήλικας, πράγμα που αυξάνει διαχρονικά τον κίνδυνο για υπέρταση.

Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει το παθητικό κάπνισμα με αυξημένη αρτηριακή πίεση του αίματος στους ενήλικες, για πρώτη φορά όμως αναδεικνύεται ανάλογη επίπτωση και στα παιδιά. Είναι αξιοσημείωτο ότι, για κάποιο λόγο, η νέα έρευνα έδειξε ότι το παθητικό κάπνισμα δεν έχει παρόμοια επίπτωση στην αρτηριακή πίεση των κοριτσιών. Στα κορίτσια που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, η μέση συστολική αρτηριακή πίεση ήταν μικρότερη (κατά 1,8 mmHg) σε σχέση με τα κορίτσια που δεν ήταν παθητικές καπνίστριες.

Όπως είπε η Δρ Μπαουμγκάρτνερ, «κάτι προστατεύει το γυναικείο φύλο από τις επιβλαβείς καρδιαγγειακές αλλαγές λόγω έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα», γι’ αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για να καταλάβουν οι επιστήμονες που ακριβώς οφείλεται.

Η ερευνήτρια τόνισε πάντως ότι τα ευρήματα της νέας μελέτης παρέχουν πρόσθετα κίνητρα στις κυβερνήσεις να επιβάλουν απαγόρευση του καπνίσματος, καθώς και σχετική νομοθεσία, η οποία θα προστατεύει ιδιαίτερα τα παιδιά από το παθητικό κάπνισμα.

Όπως επίσης δήλωσε, το 86% των θανάτων νηπίων συμβαίνει σε οικογένειες όπου η μητέρα καπνίζει, ενώ τα παιδιά που ζουν σε σπίτια, όπου και οι δύο γονείς καπνίζουν, έχουν τετραπλάσια πιθανότητα να γίνουν τα ίδια καπνιστές.

Εξάλλου, σε μια ξεχωριστή επιστημονική μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, από ερευνητές με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Παιδιατρικής Τζόναθαν Γουίνικοφ, διαπιστώθηκε ότι είναι απαράδεκτο να εγκλωβίζονται τα παιδιά σε αυτοκίνητα, όπου εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα παιδί παγιδευμένο σε ένα αυτοκίνητο καπνιστών, χωρίς να το θέλει, εκτίθεται σε περισσότερες από 400 τοξικές χημικές ουσίες, που περιέχονται στον καπνό. Επειδή τα μικρά παιδιά έχουν μικρότερους αεραγωγούς στους πνεύμονές τους, είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες στην έκθεσή τους στα χημικά του καπνού και υποφέρουν συχνότερα από κρίσεις άσθματος και αναπνευστικές μολύνσεις.

Όπως ανέφερε ο Δρ Γουίνικοφ, η απαγόρευση καπνίσματος στο αυτοκίνητο πρέπει να αποτελεί αυστηρό κανόνα, ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ