Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος: Προστασία των παιδιών και του περιβάλλοντος

Ήταν μια όμορφη εκδήλωση επιβράβευσης και ενημέρωσης. Τρεις από τους μεγαλύτερους αθλητές μας, ο Πύρρος Δήμας, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης και η Πηγή Δεβετζή βραβεύτηκαν από τους υπεύθυνους των παιδικών χωριών SOS για την την υποστήριξή τους, αλλά και για τη συμμετοχή τους σε μια νέα καινοτόμο δράση των χωριών. Τα παιδιά φυσικά και ήταν συνεχώς παρόντα χαρίζοντάς μας όμορφες στιγμές με τις αυθόρμητες ερωτήσεις τους, τη χαρά τους και το χαμόγελό τους.

Με γνώμονα τη δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος για όλα τα παιδιά του κόσμου, το Διοικητικό Συμβούλιο των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος δημιούργησε το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο, στέλνοντας παράλληλα ένα σημαντικό μήνυμα ενημέρωσης και ενεργοποίησης τόσο προς τους ανθρώπους-δωρητές και εταιρίες που το υποστηρίζουν όσο και προς το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Σκοπός του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου είναι η καταγραφή, η αξιολόγηση και η διαχείριση όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων που προκύπτουν από την καθημερινή λειτουργία του Σωματείου ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και ταυτόχρονα να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη που θα προκύψουν από την μείωση της κατανάλωσης φυσικών πόρων και ενέργειας.

«Η σημαντική συμβολή των δωρητών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας, μας έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα» δήλωσε ο κύριος Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής του Σωματείου και συμπλήρωσε «Χάρη σε αυτούς έχουμε υλοποιήσει έως σήμερα τα εξής:

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων στο κτίριο της Στέγης Νέων στο Π. Φάληρο, ισχύος 9,6 ΚW και αντικατάσταση της κεντρικής θέρμανσης πετρελαίου με ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας, μετατρέποντας το κτίριο ενεργειακά αυτόνομο καθώς διαθέτει μηδενικές δαπάνες ηλεκτρισμού, μειωμένο κόστος θέρμανσης και ζεστού νερού που παράγει εισόδημα από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας ενώ παράλληλα έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων σε δύο Σπίτια SOS και στα γραφεία του Παιδικού Χωριού Βάρης ισχύος 1,6 ΚW ως πιλοτική εφαρμογή για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρισμό των κτηρίων και για την ευαισθητοποίηση των παιδιών και των επισκεπτών

Εργαστήρια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με συγκεκριμένη θεματολογία για τα παιδιά και το προσωπικό των χωριών, με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τις έννοιες της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της δημιουργίας παιχνιδιών από ανακυκλώσιμα υλικά και άλλων διαδραστικών δράσεων

Εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού για τη ανακύκλωση των στερεών απορριμμάτων, των μπαταριών, των χρησιμοποιημένων λαμπτήρων και των άχρηστων ηλεκτρικών συσκευών σε ποσοστό 90% σε όλες τις εγκαταστάσεις του Σωματείου.»

Αυτά είναι τα πρώτα αλλά πολύ σημαντικά βήματα που το Σωματείο έχει υλοποιήσει και θα συνεχίσει τις προσπάθειες, έχοντας την πολύτιμη υποστήριξη των γνωστών αθλητών και Πρεσβευτών εκ Προσωπικοτήτων του Σωματείου Πύρρου Δήμα, Πηγής Δεβετζή και Φραγκίσκου Αλβέρτη, οι οποίοι, με τη δική τους παρουσία και τη δική τους συμμετοχή, θα βοηθήσουν στην υλοποίηση επόμενων ενεργειών.

Στόχος όλων είναι η:

Εφαρμογή δικτύου ήπιων μορφών ενέργειας στα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης & Πλαγιαρίου με στόχο τη δημιουργία του πρώτου παγκόσμιου Ηλιακού Παιδικού Χωριού
Δημιουργία Ξενώνα Αγροτουρισμού & Ήπιας διαβίωσης για παιδιά, με στόχο την εξοικείωση τους με τις έννοιες της φυσικής διαβίωσης και την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, παραδοσιακών δραστηριοτήτων και εναλλακτικής απασχόλησης.
Εκπαίδευση/ευαισθητοποίηση των παιδιών και των εργαζομένων σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας.
Εφαρμογή βιοκλιματικών αρχών δόμησης στη κατασκευή των νέων κτηρίων του Σωματείου.
Μείωση της χρήσης φυσικών πόρων όπως το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια κατά 10 %, με την εγκατάσταση αντίστοιχου εξοπλισμού .

Όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε ένα καλύτερο αύριο, πιο υγιές και ασφαλές, για όλα τα παιδιά του κόσμου και οι τελευταίες τραγικές εικόνες από την Ιαπωνία βεβαιώνουν το πόσο σημαντικό είναι να δουλέψουμε πάνω σε πράσινες μορφές ενέργειες.

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και οι Πύρρος Δήμας, Πηγή Δεβετζή και Φραγκίσκος Αλβέρτης καλούν όλους να ανταποκριθούν στις σημαντικές αυτές πρωτοβουλίες με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία ενός ασφαλούς και βιώσιμου περιβάλλοντος για όλους.