«Αληθινά παραμύθια της Νάξου»

Τέσσερις σπουδαίοι αρχαιολόγοι, οι Χρήστος Ντούμας, Φωτεινή Ζαφειροπούλου, Μυρτάλη Αχειμάστου-Ποταμιάνου και Φανή Δροσογιάννη, θα αφηγηθούν στο κοινό ένα παραμύθι με ιππότες, δράκους, θησαυρούς, μενίρ, πύργους, ερείπια και ξωτικά. Ενα παραμύθι που συνέβη στη Νάξο σε καιρούς αλλοτινούς. Την ιδέα αυτή υλοποιεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικές κοινωνίες και μνημεία» το περιοδικό MOnuMENTA σε συνεργασία με το Δήμο Νάξου.

Οι τέσσερις αρχαιολόγοι, θα αφηγηθούν «Αληθινά παραμύθια της Νάξου». Η εκδήλωση θα γίνει στην πρώην Σχολή Ουρσουλινών (Κάστρο Χώρας Νάξου), την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011, στις 7 μ.μ. Στην αφήγηση του παραμυθιού θα συνδράμουν συνεργάτες, φίλοι και κάτοικοι του νησιού. Ετσι, θα ζωντανέψουν οι παλιές αναμνήσεις και άλλων που ενδεχομένως θα θελήσουν να συμμετάσχουν σ’ αυτό το «παιχνίδι». Το παραμύθι θα τελειώσει με μια γιορτή τιμής στους ανθρώπους που έφεραν στο φως τα μνημεία της Νάξου.

Ο στόχος δεν είναι μόνο το ταξίδι σε ένα παρελθόν που λησμονείται, αλλά η επανεξέταση του κοινωνικού παρελθόντος και παρόντος των μνημείων.
Με αυτό τον τρόπο θα εξερευνήσουν τις θέσεις, τις απόψεις και τις πρακτικές μιας κοινότητας πολύ στενά συνδεδεμένης με τα μνημεία, αυτής των ερευνητών, ιδίως εκείνων που έδρασαν σε εποχές όπου «πολιτισμός», «αρχαία» και «αρχαιολόγος» σήμαιναν πολύ διαφορετικά πράγματα από ό,τι σήμερα.