Παρατηρητήριο σχολικής βίας προανήγγειλε ο Θ. Παπαθεοδώρου

Στη δημιουργία παρατηρητηρίου για τη σχολική βία προχωρά το υπουργείο Παιδείας. Όπως ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, το παρατηρητήριο θα δέχεται καταγγελίες και θα καταγράφει περιστατικά σχολικής βίας ώστε, στη συνέχεια, να μπορούν να οργανωθούν οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί φορείς αναφορικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Μέχρι τώρα δεν υπήρχε μια επίσημη καταγραφή αναφορικά με το φαινόμενο. Με τον τρόπο αυτό, τόνισε, θα μπορούμε πλέον να έχουμε στοιχεία και απτά παραδείγματα ώστε να συζητούμε επί πραγματικών γεγονότων και να γνωρίζουμε ακριβώς το μέγεθος και το βαθμό του προβλήματος» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης διά βίου μάθησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μίμης Φωτόπουλος, μετά την επίσκεψη του κ. Παπαθεοδώρου στην Περιφέρεια.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η δημιουργία του παρατηρητηρίου από τον ερχόμενο μήνα και σε πανελλαδικό επίπεδο. «Εμείς από την πλευρά μας θα βοηθήσουμε και θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια που κάνει το υπουργείο όπως κάναμε και μέχρι τώρα με την οργάνωση σχολικών αθλητικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για το θέμα της σχολικής βίας» πρόσθεσε.

Εξάλλου ο κ. Παπαθεοδώρου, κατά τις επαφές που είχε αλλά και τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στο 15ο Γυμνάσιο – Λύκειο Θεσσαλονίκης, το ΕΠΑΛ Καλαμαριάς και το 4ο δημοτικό σχολείο Θέρμης, ενημερώθηκε για τα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στην Κεντρική Μακεδονία, όπως η αποπληρωμή των συμβάσεων για τη μεταφορά μαθητών, η ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων σχολικής στέγης, η θέρμανση των σχολείων και τα προγράμματα κατάρτισης και διά βίου μάθησης.

Ο υφυπουργός Παιδείας, διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο προχωρά σε λύση του θέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τη μεταφορά των μαθητών, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στα σχολεία ειδικής αγωγής, όπου το ζήτημα της μεταφοράς έχει διευθετηθεί με τη συνεργασία ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε βιβλία, οι εκπρόσωποι των διευθύνσεων εκπαίδευσης επισήμαναν ότι φέτος δεν υπάρχουν κενά στο συγκεκριμένο θέμα.