Αρχική Περιβάλλον Παρουσιάστηκαν τα σχέδια του Ρέντσο Πιάνο για Λυρική και Βιβλιοθήκη στο Φαληρικό Δέλτα

Παρουσιάστηκαν τα σχέδια του Ρέντσο Πιάνο για Λυρική και Βιβλιοθήκη στο Φαληρικό Δέλτα


Τα σχέδια, την μακέτα και το βίντεο του Κέντρου Πολιτισμού- 'Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, του οποίου η κατασκευή θα ξεκινήσει στο Φαληρικό Δέλτα εντός του 2011, παρουσίασε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μαζί με τον διάσημο Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, την περασμένη εβδομάδα.
Σε μια έκταση 170.000 τ.μ θα απλώνεται το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, καταλαμβάνοντας με πράσινο το 85% της συνολικής υπό διαμόρφωση έκτασης, ενώ το 15% θα καταλαμβάνουν τα υπερσύγχρονα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, με τη πράσινη οροφή διαστάσεων 100 μ. επί 100 μ. να δεσπόζει. Μια Αγορά, τόπος συνάντησης των επισκεπτών στον ισόγειο χώρο των κτιρίων θα συμπληρώνει την κατασκευή που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Στην εν λόγω έκταση εντάσσεται και η κατασκευή αθλητικού πάρκου, προσφορά στον Δήμο Καλλιθέας.
Το Πάρκο θα οδηγεί σταδιακά σε λόφο ύψους 32 μέτρων, προς την πλευρά της θάλασσας, διατηρώντας ήπια κλίση και προσφέροντας πανοραμική θέα στους επισκέπτες προς την θάλασσα, την πόλη και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Νερό, πράσινο, γυαλί και εξοικονόμηση ενέργειας χαρακτηρίζουν το έργο. Ένα υδάτινο κανάλι θα διατρέχει το Πάρκο από την πλευρά του αυτοκινητόδρομου της Συγγρού. Τοίχοι από γυαλί και σίδερο ντύνουν την Όπερα, την Βιβλιοθήκη και το Αναγνωστήριο που υψώνεται πάνω από την Όπερα.
Χιλιάδες δένδρα και φυτά θα φυτευθούν στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου, που θα απορροφούν 11.000 κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η πράσινη οροφή και τα υπερσύγχρονα ηλιακά πάνελ στην ελληνική πρωτεύουσα θα αναγκάσουν την Ευρώπη «να κοιτάξει πολύ προσεκτικά πώς μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια από τον ήλιο» όπως εύστοχα δήλωσε ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας, Ρέντσο Πιάνο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού θα προσελκύει 1,5 εκ. επισκέπτες τον χρόνο.
Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Ρέντσο Πιάνο ενώ το έργο υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», συνολικού ύψους περίπου €566 εκατομμυρίων ευρώ. Αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα αυτού του είδους στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο πολιτιστικό/εκπαιδευτικό έργο που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Με την ολοκλήρωσή του, το 2015, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραχωρηθεί προς χρήση στην ελληνική κοινωνία. Το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και την αποκλειστική λειτουργία του ΚΠΙΣΝ.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.