Αρχική InfoDad «Ποδόσφαιρο: παιχνίδι, θρησκεία ή πόλεμος;» Ερευνητές και πανεπιστημιακοί δίνουν την απάντηση(5/12/2012)

«Ποδόσφαιρο: παιχνίδι, θρησκεία ή πόλεμος;» Ερευνητές και πανεπιστημιακοί δίνουν την απάντηση(5/12/2012)

Σημαντικοί Έλληνες ερευνητές και πανεπιστημιακοί συζητούν με το κοινό για την αθέατη πλευρά του ποδοσφαίρου, την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.
Τι συγκροτεί την ταυτότητα του οπαδού;
Ποιες πολιτικές στάσεις ή συμπεριφορές καλλιεργούνται μέσω του αθλητισμού, και συγκεκριμένα του ποδοσφαίρου;

Μια συζήτηση για το ποδόσφαιρο και τη διείσδυσή του στην κοινωνία.

Για πολλούς, η ταυτότητα του οπαδού ποδοσφαιρικής ομάδας αποτελεί θεμελιώδους σημασίας στοιχείο για τον αυτοπροσδιορισμό σε σχέση με τους άλλους, αλλά λειτουργεί επίσης ως «οργανωτικό» στοιχείο πολλών διαστάσεων της ψυχικής ζωής. Όπως συμβαίνει με όλες τις ταυτότητες, η ιδιότητα του οπαδού βασίζεται στη διαφοροποίηση από τους άλλους ή και στην αντιπαράθεση μαζί τους, κάτι που εκδηλώνεται μέσω αντίστοιχων συμπεριφορών. Στη συζήτησή μας θα εξετάσουμε τη συγγένεια μεταξύ των συμπεριφορών αυτών και εκείνων που χαρακτηρίζουν άλλες ισχυρές και αποκλειστικές ταυτότητες (φύλου, σεξουαλικότητας, καταγωγής, κόμματος), σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε το ολοένα εντεινόμενο φαινόμενο της πολιτικοποίησης του αθλητισμού και της ενίσχυσης του ρόλου του στη δημόσια σφαίρα.
Προσεγγίζοντας το ποδόσφαιρο από τη σκοπιά αυτή, θα μιλήσουμε για πολιτικές στάσεις και συμπεριφορές που εκτείνονται σχεδόν σε όλο το φάσμα του πολιτικού τόξου, και μάλιστα μέσα από αδημοσίευτο ερευνητικό υλικό. Επίσης, θα εστιάσουμε σε άλλα θέματα ιδιαίτερης σημασίας, όπως είναι ο ρόλος του «ανδρισμού» στην οπαδική ταυτότητα και η σημασία της ταυτότητας αυτής για την σεξιστική συμπεριφορά γενικότερα, το ζήτημα του μίσους και πώς αυτό καλλιεργείται, ο ακραίος εθνικισμός όπως εκφράζεται στο ποδόσφαιρο (βλ. αγώνες Ελλάδας-Αλβανίας και όχι μόνο).
Τέλος, θα μιλήσουμε για τη συγκρότηση μιας ιδιότυπης κανονικότητας στην ιδιωτική ζωή μέσα από το φίλτρο και το «ημερολόγιο» ενός οπαδού.
Η συζήτηση εντάσσεται στον κύκλο “The far side”, που εξετάζει την αθέατη όψη των πραγμάτων – αυτή, η υποφωτισμένη, πάνω στην οποία το δικό μας βλέμμα επιμένει να μην πέφτει, όσο και αν αυτή είναι δίπλα μας και απαιτεί την προσοχή μας.

Ομιλητές:
Κώστας Γιαννακόπουλος: Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Γιάννης Ζαϊμάκης: Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πολιτισμού και των Τοπικών Κοινωνιών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Χριστίνα Κουλούρη: Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου
Παντελής Κυπριανός: Καθηγητής Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Γεράσιμος Στεφανάτος: Ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, μέλος της γαλλικής ψυχαναλυτικής εταιρείας Quatrième Groupe

Συντονιστής
Χρίστος Χαραλαμπόπουλος: Αθλητικογράφος


Ώρα έναρξης: 19:00
Μικρή Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση.
Πάρκινγκ στη Στέγη
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης
(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00
Τηλ.: 2130.023.192

Χορηγός φιλοξενίας:

Για περισσότερες πληροφορίες: www.sgt.gr, press@sgt.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.