Αρχική InfoBaby Τοκετός Ποια διαδικασία ακολουθείται σε ένα συνηθισμένο κολπικό τοκετό;

Ποια διαδικασία ακολουθείται σε ένα συνηθισμένο κολπικό τοκετό;

Πλησιάζει το τέλος της εγκυμοσύνης σας και ήδη διακατέχεστε από μια γλυκιά προσμονή για την έλευση του νέου μέλους της οικογένεια σας. Αλήθεια ξέρετε ποια είναι η προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται σε έναν κολπικό τοκετό; Η γυναικολόγος Σταυρούλα Πετρονικολάου μας εξηγεί με απλό κατανοητό τρόπο πώς μια γυναίκα φέρνει με φυσιολογικό τρόπο στον κόσμο το μωράκι της.

Αν το μωράκι σας γεννήθηκε με κολπικό τοκετό, στην αρχή ο ομφάλιος λώρος του θα είναι συνδεδεμένος με τον πλακούντα. Για λίγα λεπτά νο λώρος μπορεί να συνεχίσει να πάλλεται τροφοδοτώντας με οξυγόνο το βρέφος, μέχρι ότου αυτό αποκτήσει τη δική του αναπνοή. Μόλις σταματήσουν οι παλμοί, ο λώρος θα πιεστεί με μια λαβίδα απολίνωσης και θα κοπεί. Η κ. Πετρονικολάου μας εξηγεί ότι επειδή στο λώρο απουσιάζουν τα νεύρα, το νεογέννητο μωρακί δεν νιώθει κανενός είδους πόνο καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Εν συνεχεία, η λαβίδα θα παραμείνει στη θέση της μέχρις ότου ο λώρος ξεραθεί και σταματήσει να αιμορραγεί. Τα υπολείμματα που θα μείνουν μετά την αφαίρεση της λαβίδας θα πέσουν μόνα τους σε διάστημα δέκα ημερών έως τριών εβδομάδων μετά τη γέννηση.

Επιτέλους, το μωράκι σας ήρθε στη ζωή και η ευτυχία σας πλημμυρίζει. Οι νοσοκόμες θα πάρουν το μωρό, θα το σκουπίσουν για να μην πέσει η θερμοκρασία του περισσότερο απ' όσο πρέπει και ο γιατρός θα του κάνει την απαραίτητη σύντομη εξέταση για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει εμφανές πρόβλημα ή κάποια ανωμαλία. Θα καταγραφεί η βαθμολογία του στην κλίμακα Άπγκαρ βάσει της οποίας μετρώνται οι αντιδράσεις του στο πρώτο και στο πέμπτο λεπτό της ζωής του. Θα το τυλίξουν σε μια κουβερτούλα και θα το σφίξετε στην αγκαλιά της.

Η κ. Πετρονικολάου μας διευκρινίζει ότι ανάλογα με την πρακτική που ακολουθείται στο εκάστοτε μαιευτήριο, το βρέφος θα ζυγιστεί, θα μετρηθεί και θα πάρει τα κατάλληλα φάρμακα προτού οδηγηθεί στην αίθουσα νεογνών. Όπως τονίζει η ειδικός όλα τα νεογέννητα παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης K, γεγονός που καταπολεμάται με την χορήγηση ένεσης της εν λόγω βιταμίνης ούτως ώστε να αποφευχθεί η τάση για υπερβολική αιμορραγία.

Δεδομένου ότι τα βακτηρίδια που υπάρχουν μέσα στον γεννητικό σωλήνα μπορεί να μολύνουν τα μάτια του, θα χορηγηθούν στο μωράκι σας αντιβιοτικές σταγόνες ματιών ή κάποια αλοιφή νιτρικού αργύρου, είτε αμέσως μόλις γεννηθεί είτε αργότερα στο θάλαμο νοεγνών ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόλυνση.

Προτού εσείς ή το μωράκι σας εγκαταλείψετε την αίθουσα του τοκετού και στους δυο σας θα δοθούν τα γνωστά βραχιολάκια όπου αναγράφουν το όνομά σας καθώς άλλες προσδιοριστικές ως προς την ταυτότητα σας λεπτομέρειες. Αφού λοιπόν επαληθεύσετε την ακρίβεια των αναγραφέντων στοιχείων, το ένα βραχιολάκι θα το φορέσετε εσείς και το άλλο θα περαστεί στο χεράκι του μωρού.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.