Ποιον και πόσο πατέρα χρειάζεται το βρέφος;

Η θέση του πατέρα ως φυσικού γεννήτορα δεν είναι πλέον επαρκής. Σύμφωνα με την Αντιγόνη Κεμερλίογλου, ψυχολόγο Υγείας/Εκπαίδευσης, ο πατέρας χρειάζεται να είναι κοντά στο παιδί από τα πρώτα βήματα της βρεφικής του ζωής.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι πατεράδες συμμετέχουν στο μεγάλωμα του παιδιού τους κυρίως μέσα από το παιχνίδι και τη σωματική επαφή (αγκαλιές, αγγίγματα). Δεν έχουν όμως όλοι οι πατεράδες τις ίδιες αντιδράσεις: Κάποιοι νιώθουν παγιδευμένοι σε ένα ρόλο που δεν τους είναι οικείος και πολλές φορές νιώθουν ζήλια απέναντι στο μωρό, γιατί μέχρι τότε εκείνοι ήταν τα παιδιά στη σχέση με τη σύντροφό τους.

Άλλοι, πάλι, είναι αδιάφοροι και δεν επιτρέπουν στο μωρό να τους αλλάξει τις συνήθειές τους, τη ζωή τους, γι’ αυτό και συνεχίζουν να  λειτουργούν όπως πριν τον ερχομό του παιδιού, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι αν αρνηθούν την ύπαρξη του μωρού, η ζωή τους θα παραμείνει η ίδια.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που συμμετέχουν ενεργά από την πρώτη κιόλας στιγμή έχοντας τον ίδιο ενθουσιασμό αλλά και ανησυχίες με τη σύντροφό τους.