Ποιος θα κουβαλήσει τα ψώνια;

Πλαστικές και χάρτινες σακούλες σε ένα crash test περιβαλλοντικού προσανατολισμού. Ποια θα αντέξει το βάρος των eco- friendly υποχρεώσεων; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε, τσαλακώστε και τις δυο. Η απάντηση φαίνεται ότι βρίσκεται αλλού.

Χαρτοσακούλες
Χονδρικά, για να παραχθούν χαρτοσακούλες ενός τόνου απαιτούνται 17 δέντρα. Από αυτές περίπου το 20% ανακυκλώνεται. Κανονικά, μπορεί να βιο- αποικοδομηθούν μέσα σε ένα μήνα. Μία μέση σακούλα παράγει περίπου 3Kg αέριων ρύπων και 5 φορές περισσότερα στερεά απόβλητα από μία πλαστική. Κατά την παραγωγή της χρησιμοποιείται 50 φορές περισσότερο νερό, σε σύγκριση με το απαιτούμενο νερό για την πλαστική.

Πλαστικές σακούλες
Για την παραγωγή ενός τόνου πλαστικών σακουλών απαιτούνται 11 βαρέλια ακατέργαστου πετρελαίου. Από αυτές μόλις το 1% ανακυκλώνεται. Ανάλογα με τη σύνθεσή τους, διασπώνται σε 1 έως 1.000 χρόνια. Απαιτεί 40% λιγότερη ενέργεια για να παραχθεί από όση χρειάζεται μια χαρτοσακούλα και 90% λιγότερη ενέργεια για να ανακυκλωθεί. Περίπου το 3% των πλαστικών που έχουν χρησιμοποιηθεί καταλήγουν να περιφέρονται στους δρόμους ή να επιπλέουν στη θάλασσα. Οι σακούλες που καταλήγουν στη θάλασσα, είναι αιτία θανάτου χελωνών, φωκιών, γλάρων.

Η εναλλακτική απάντηση
Υφασμάτινες από καμβά, ινδική κάνναβη, ψάθινες, διχτάκια ή έστω τσάντες από νάιλον, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Μπορείτε να τις φτιάξετε μόνοι σας (ζητώντας από μία μοδίστρα να τις ράψει), ή να τις προμηθευτείτε από ένα κατάστημα με οικολογικά προϊόντα. Επιπλέον, πολλά σούπερ μάρκετ σας δίνουν δικαίωμα επιλογής σακούλας, ενώ ορισμένα καταστήματα με αξεσουάρ ένδυσης, έχουν πλέον στη γκάμα τους και υφασμάτινες σακούλες για ψώνια.

Εναλλακτικές λύσεις σχετικά με τη μεταφορά των τροφίμων και των αγορών σας, θα βρείτε στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.ecofamily.gr και τις ιστοσελίδες www.reusablebags.com και www.ecobags.com.