Πολ Σεζάν, ο πατέρας της μοντέρνας τέχνης

Σαν σήμερα, 19 Ιανουαρίου 1839, γεννήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους στην ιστορία της ζωγραφικής, ο Πολ Σεζάν.
Ο Σεζάν γεννήθηκε στην Εξ-αν-Προβάνς της Γαλλίας όπου και πέρασε τα πρώτα του μαθητικά χρόνια. Την περίοδο 1859-1861 σπούδασε νομικά ενώ παράλληλα παρακολουθούσε και μαθήματα ζωγραφικής. Θεωρείται ο θεμελιωτής της μοντέρνας τέχνης καθώς το έργο του σηματοδοτεί τη μετάβαση από τον ιμπρεσιονισμό στο κυβισμό. Ήθελε να μετατρέψει τον ιμπρεσιονισμό “σε κάτι στέρεο που διαρκεί όσο και η τέχνη που εκτίθεται στα μουσεία”. Η μεγαλύτερη συνεισφορά του στον ιμπρεσιονισμό θεωρείται η πρόσθεση καθαρών γεωμετρικών στοιχείων που αργότερα επηρέασαν και το κίνημα του κυβισμού. Σε όλη του τη ζωή υπέφερε φοβερά από τις αρνητικές κριτικές που του ασκούνταν καθώς το ταλέντο και η αξία του άργησαν να αναγνωριστούν τόσο από τους ομότεχνούς του όσο και από το κοινό. Πήρε μέρος στις δύο από τις πρώτες εκθέσεις των εμπρεσιονιστών, ύστερα όμως – από το 1877 – προτίμησε να αποτραβηχτεί γιατί τον είχαν κυριολεκτικά εξουθενώσει οι άδικες κρίσεις: «Αν επισκεφθείτε την έκθεσή του, με μια γυναίκα που βρίσκεται σε ενδιαφέρουσα, έγραφε το «Σαριβαρί», περάστε γρήγορα απ’ το πορτραίτο «ανδρικό του Σεζάν». Αυτό το παράξενο κεφάλι, θα της προξενούσε τόση ταραχή, ώστε θα πάθαινε κίτρινο πυρετό ακόμη και το μωρό της, πριν ακόμη βγει στον κόσμο! Τα παιδιά που μουντζουρώνουν χαρτιά όταν παίζουν, ζωγραφίζουν καλύτερα από τον Σεζάν».
Στα τέλη της ζωής του έλεγε στους φίλους του κάποτε ότι ήθελε να πεθάνει ζωγραφίζοντας. Θα έλεγε κανείς πως είχε κάνει όρκο να πεθάνει ζωγραφίζοντας κι η επιθυμία του αυτή, ίσως, ήταν και η μόνη που πραγματοποιήθηκε. Στις 15 Οκτωβρίου του 1906, καθώς σχεδίαζε ένα τοπίο έπιασε δυνατή βροχή. Έμεινε να ζωγραφίσει και δεν κουνήθηκε από τη θέση του. Όταν αποφάσισε να γυρίσει στο σπίτι του έτρεμε από τον πυρετό. Στο δρόμο λιποθύμησε και σωριάστηκε καταγής. Εκεί τον βρήκε ένας αμαξάς που μετέφερε ρούχα για πλύσιμο. Τον πήγε στο σπίτι του μισοπεθαμένο. Μια εβδομάδα αργότερα πέθανε, στα 67 του χρόνια.
Ο Σεζάν έδωσε τεράστια ώθηση στην ζωγραφική καθώς την απελευθέρωσε από τα στεγανά του παρελθόντος. Τα παραδοσιακά μοτίβα, τη δικτατορία της θεωρίας της τέχνης, τη σωστή προοπτική στην απόδοση των χώρων, τον ορθολογικό ρεαλισμό, όλα αυτά τα απέρριψε με το έργο του. Ζωγράφιζε ότι έβλεπε και ότι αισθανόταν. Έτσι τα έργα δεν αποτύπωναν απλά τη πραγματικότητα αλλά είχαν μια ξεχωριστή ποιότητα μέσα τους. Το θέμα δεν ήταν το μοτίβο αλλά η ίδια η ζωγραφική.