Πουτίγκα με αχλάδια

Ένα πολύ ωραίο γλυκό που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Υλικά

2 μεγάλα αχλάδια σφιχτά
250 γρ. ζάχαρη
150 ml λευκό κρασί
ο χυμός 1/2 λεμονιού
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
75 γρ. σκουρόχρωμη ζάχαρη
3 αυγά χτυπημένα
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
50 γρ. τριμμένη αμυγδαλόψιχα
25 γρ. κακάο

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα αχλάδια, τα κόβετε στη μέση και βγάζετε τα κουκούτσια. Προσθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ρίχνετε σε ένα τηγάνι το κρασί, 50 γρ. ζάχαρη λευκή και 300 ml νερό. Επίσης ρίχνετε το χυμό λεμονιού και λίγο ξύσμα. Προσθέτετε τα καθαρισμένα αχλάδια και σιγοβράζετε για 5-8 λεπτά, γυρίζοντάς τα ανάποδα 1-2 φορές. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Χτυπάτε σε ένα μπολ 75 γρ. βούτυρο και τη σκουρόχρωμη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Απλώνετε αυτό το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ.Κόβετε τα στραγγισμένα αχλάδια σε φέτες και τα απλώνετε γύρω-γύρω στη φόρμα. Χτυπάτε το υπόλοιπο βούτυρο μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη (175 γρ.) μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτετε σιγά-σιγά τα αυγά και το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και την αμυγδαλόψιχα και ανακατεύετε. Κοσκινίζετε μέσα στο μείγμα το κακάο και προσθέτετε 2-3 κουταλιές της σούπας νερό. Ανακατεύετε καλά. Απλώνετε το μείγμα πάνω από τα αχλάδια στο ταψάκι και ισιώνετε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα. Ψήνετε για 35-45 λεπτά στους 180 βαθμούς. Το βγάζετε από τη φόρμα μόλις κρυώσει.