Αρχική InfoMommy Νέα Προληπτική ανάκληση 2,3 τόνων ύποπτων γευμάτων που περιείχαν μοσχαρίσιο κρέας με DNA αλόγου

Προληπτική ανάκληση 2,3 τόνων ύποπτων γευμάτων που περιείχαν μοσχαρίσιο κρέας με DNA αλόγου

Με τις αγορανομικές και υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε συναγερμό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή φαίνεται πως κατέληξαν 3,7 τόνοι των ύποπτων γευμάτων που περιείχαν μοσχαρίσιο κρέας με DNA αλόγου.

Από την Άνοιξη του 2012, η αλυσίδα σουπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες της "Εφημερίδας των Συντακτών", είχε εισάγει από τη Γαλλία περίπου 6 τόνους των προϊόντων με την εμπορική ονομασία "ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 1 ΚΙΛΟΥ" και "ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 600 ΓΡ.".

Η εταιρεία Μαρινόπουλος προχώρησε την περασμένη Δευτέρα σε προληπτική ανάκληση περίπου 2,3 τόνων που είχαν απομείνει στα ψυγεία και τις αποθήκες της.

Οι ποσότητες αυτές θα καταστραφούν άμεσα υπό την εποπτεία του ΕΦΕΤ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εισήχθησαν περίπου 4 τόνοι κανελόνια και έχουν ήδη καταναλωθεί περίπου οι 2,5 τόνοι.

Σε ό,τι αφορά τα λαζάνια, από τους δύο τόνους, στην κατανάλωση πέρασe το 60%, δηλαδή περίπου 1,2 τόνοι.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα παράγονται διεθνώς για λογαριασμό διεθνώς για λογαριασμό της Carrefour από τη γαλλική Comigel, ενώ ούτε την Τρίτη ενεργοποιήθηκε το Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για την Ασφάλεια Τροφίμων της ΕΕ και για τις αρχές της Βρετανίας παραμένει υπόθεση χαμηλού κινδύνου.

Με δεδομένο ότι δεν απαγορεύεται η κατανάλωση από κρέας αλόγου, οι αρμόδιοι φορείς σε Ελλάδα και ΕΕ χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως περιστατικό παραπλάνησης του καταναλωτή.

Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει ότι μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Επισημαίνουν εξάλλου ότι το κίνητρο κάποιου για να παραπλανήσει το καταναλωτικό κοινό είναι για να αποκομίσει υπερβολικό και αθέμιτο κέρδος. Και στον βωμό αυτού του κέρδους πολλά μπορούν να θυσιαστούν, ακόμα και η υγεία.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.