Προσέξτε τα μάτια σας

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τυφλότητας) έχει καθιερωθεί ετησίως η δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτώβρη με στόχο να ρίξει τα φώτα της προσοχής στο θέμα της προστασίαςτων ματιών μας. Η μέρα αυτή είναι εναρμονισμένη με το πρόγραμμα «Όραση 2020: Δικαίωμα στην όραση» που αποτελεί μια συνέργια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Πρόληψη της Τυφλότητας. Στόχος του προγράμματος είναι τα 245 εκατομμύρια ασθενών με πολύ χαμηλή όραση και τα 39 εκατομμύρια τυφλών, κυρίως όμως το δεδομένο ότι τουλάχιστον το 80% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να προληφθούν αντιμετωπιστούν ή ιαθούν.

Όπως μας ενημερώνει η κ. Τίνα Ξηρού, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Οφθαλμολογικών Εταιρειών και Διευθύντρια της Β’ Οφθαλμολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ο κ. Παναγιώτης Μητρόπουλος, Διευθυντής Οφθαλμιατρείου Αθηνών, ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί σε παθήσεις της ωχράς κηλίδας που μέχρι πρότινος οδηγούσαν στην τύφλωση.

Στις ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ελλάδα, σχεδόν το 70% των ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια όρασης, πάσχει από παθήσεις τις ωχράς κηλίδας.

Κυριότερες παθήσεις της ωχράς κηλίδας είναι:
Α) H ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς είναι η κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων άνω των 60 ετών

Β) Tο διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας
Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων εργασιακής ηλικίας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη

Γ) το οίδημα οφειλόμενο σε θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς
Το οίδημα που προκαλείται θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς είναι μια συχνή αγγειακή αιτία τύφλωσης ενηλίκων

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, σε κάθε ασθένεια, “κλειδί” για επιτυχημένη έκβαση είναι το τρίπτυχο «πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία». Στην Ελλάδα υστερούμε σημαντικά σε θέματα πρόληψης και διάγνωσης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονισθεί ότι τόσο οι ασθενείς της τρίτης ηλικίας όσο και οι διαβητικοί ασθενείς συχνά παραμελούν τον ετήσιο επανέλεγχο από οφθαλμίατρο, παρόλο που αυτός στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού είναι απαραίτητος. Έτσι, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να σπεύδουν στον οφθαλμίατρο μόνο όταν η όραση τους έχει μειωθεί σημαντικά.

Η μάχη κατά τις τυφλότητας μπορεί να κερδηθεί με τα σύγχρονα όπλα της επιστήμης. Αυτό όμως που παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση που επιτυγχάνεται μόνο μέσω του τακτικού ελέγχου από οφθαλμίατρο. Και μάλιστα ειδικά για ευπαθείς ομάδες, όπως οι σακχαροδιαβητικοί και τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ο ετήσιος επανέλεγχος κρίνεται επιβεβλημένος.