Προσοχή στην έκθεση στον ήλιο-η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ελλάδα

Μπορεί να είμαστε ακόμη στις αρχές του Απρίλη και καλά καλά να μην έχουμε δει τις θερμοκρασίες της εποχής να σταθεροποιούνται, παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί χθες μας σήμαναν τον κώδωνα ούτως ώστε να είμαστε προσεκτοί σε ό,τι αφορά την έκθεσή μας στον ήλιο, ιδίως σε δύο εβδομάδες από τώρα, οπότε και το στρώμα του όζοντος θα επεκταθεί πάνω από τη χώρα μας.
Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει όλοι και κυρίως οι γονείς μικρών παιδιών να λάβουμε τα μέτρα μας, δηλαδή όχι παρατεταμένη έκθεση και φυσικά χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.

Την απάντηση για το φαινόμενο αυτό βρίσκουμε στα λόγια του κ. Χρήστου Ζερεφού, γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος:
“Λόγω των ασυνήθιστα χαμηλών θερμοκρασιών, το στρώμα του όζοντος πάνω από την Αρκτική έχει αραιωθεί κατά 40% το τελευταίο διάστημα. Σε περίπου δύο εβδομάδες η αραίωση θα επεκταθεί και πάνω από την Ελλάδα, αυξάνοντας τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας.”

Τα αυξημένα επίπεδα της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας που μετρώνται στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, αναμένεται ότι στις προσεχείς ημέρες θα παρατηρηθούν πάνω από τη Ρωσία, αλλά και πάνω από την Αλάσκα. Η αραίωση του στρώματος του όζοντος είναι εξαιρετικά μεγάλη και αναμένεται ότι στις προσεχείς μία – δύο εβδομάδες οι αέριες μάζες, οι οποίες θα κινηθούν από τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προς τα μικρότερα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα μεταφέρουν αέρα με πολύ λίγο προστατευτικό όζον» δήλωσε ο κ. Ζερεφός, πρόεδρος του ΔΣ στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως ανέφερε, η αραίωση-ρεκόρ στο όζον της Αρκτικής οφείλεται στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν από την αρχή του χειμώνα έως τα τέλη του Μαρτίου.

«Η ακραία κατάσταση της ψύξης της κατώτερης ατμόσφαιρας και της αραίωσης του στρώματος του όζοντος οφείλεται κυρίως σε κλιματική ανωμαλία, που συνέβη στα υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας τους περασμένους λίγους μήνες. Ένα μέρος της ανωμαλίας της κλιματικής πιθανόν να συνδέεται και με το εξελισσόμενο ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου», επισημαίνει.

Όσον αφορά τον κίνδυνο από την υπεριώδη ακτινοβολία, ο κ. Ζερεφός λέει πως, «έστω και αν είναι ακόμα Απρίλιος, χρειάζεται αυξημένη προσοχή στην έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα δε για τα μικρά παιδιά».
Πληροφορίες από www.tovima.gr