Προσοχή στα ψηλά τακούνια

Σύμφωνα με τους ορθοπεδικούς τα ψηλά τακούνια είναι υπεύθυνα για το  80%  των διαστρεμμάτων. Πριν ανεβείτε πάνω τους καλό είναι να ξέρετε κάποιες βασικές συμβουλές για να αποφύγετε τα παραπατήματα.

Γι αυτό προσέξτε όταν τα δοκιμάζετε:

 1. Να νιώθετε άνετα στη φτέρνα, το μεγάλο και το μικρό δάχτυλο.
 2. Να περπατάτε χωρίς να γέρνετε επειδή το βάρος του σώματος μετατοπίζεται στο μπροστινό μέρος του πέλματος. Η φόρτιση αυτή οδηγεί στην παραμόρφωση του άκρου του πέλματος και τη δημιουργία κάλων. Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και εγχείρηση.
 3. Για τον ίδιο λόγο μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημα στις αρθρώσεις του σώματος (ποδοκνημική, γόνατο, λεκάνη).
 4. Τα ψηλά τακούνια εμποδίζουν την κίνηση των γαστροκνημίων μυών (των πίσω μυών της γάμπας) με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η επιστροφή του φλεβικού αίματος προς την καρδιά και να επιδεινώνεται η φλεβίτιδα.
 5. Αν αναρωτιέστε γιατί υποφέρετε με τα χαμηλά παπούτσια και καμαρώνετε που έχετε συνηθίσει τόσο τα τακούνια, πρέπει να μάθεται ότι έχει συρρικνωθεί ο αχίλλειος τένοντας με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στη γάμπα και να κουράζεστε γρήγορα. Δεν είναι φυσιολογικό!

Τι να κάνετε!

 • Τα παπούτσια με 2-3 πόντους τακούνι, είναι ιδανικά. Φορέστε τα ελεύθερα.  Από το ύψος των 5 πόντων και μετά αρχίζει η μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος.
 • Θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα μόνο αν τα φοράτε πολύ συχνά ή καθημερινά.
 • Αν έχετε αποφασίσει να φορέσετε ψηλοτάκουνα στο ρεβεγιόν, τις δύο προηγούμενες ημέρες φορέστε άνετα χαμηλά παπουτσάκια.
 • Αν σας πιέζουν, γλιστράνε τα πόδια σας ή δεν περπατάτε άνετα, δεν είναι τα κατάλληλα παπούτσια για σας όσο όμορφα κι αν είναι! Η υγεία πάνω από όλα.
 • Τα πέλματα σιλικόνης που κυκλοφορούν για διάφορα σημεία του παπουτσιού κάνουν καλή δουλειά. Χρησιμοποιήστε τα για να νιώθετε πιο άνετα και να μην γλιστράει το πόδι σας.
 • Ανακουφίστε τα πόδια σας με χαλαρωτικό μασάζ και με κάθε ευκαιρία να τα τοποθετείτε ψηλά.