Αρχική InfoMommy Υγεία Προσοχή στ' αφτιά

Προσοχή στ' αφτιά

Ο ειδικός παθολόγος Μανώλης Βουτσαδάκης μάς επισημαίνει δύο από τα πλέον συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε τα αφτιά μας καθαρά, αλλά και για την ανακούφιση του πόνου.

Α. Πιστεύεις ότι η χρήση της μπατονέτας θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις σε βάθος τα αφτιά σου με ασφάλεια. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Όπως μας λέει ο κ. Βουτσαδάκης, στην καλύτερη περίπτωση, η χρήση μπατονέτας σπρώχνει την κυψελίδα (κερί) προς το εσωτερικό του αφτιού, με αποτέλεσμα να τη συσσωρεύει εκεί και να δυσχεραίνει την ακοή. Στη χειρότερη περίπτωση, προκαλεί από μικροτραυματισμούς μέχρι και διάτρηση τυμπάνου. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεις τις μπατονέτες και να καθαρίζεις τα εξωτερικά μέρη των αφτιών σου με λίγο βαμβάκι τοποθετημένο σε κάποιο δάκτυλο, αφήνοντας τον καθαρισμό του εσωτερικού τους στον ωτορινολαρυγγολόγο.

Β. Έχεις ακούσει ότι τα συμπτώματα της ωτίτιδας ανακουφίζονται με λάδι ή με ζεστό βαμβάκι. Τόσο, όμως, το λάδι όσο και οι ζεστές κομπρέσες αποτελούν επικίνδυνα γιατροσόφια, σύμφωνα με τον κ. Βουτσαδάκη. Το μεν λάδι δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με φλεγμονές και η μοναδική περίπτωση στην οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα είναι στον καθαρισμό των αφτιών που γίνεται από ωτορινολαρυγγολόγο. Οι ζεστές κομπρέσες, από την άλλη, δημιουργούν υπεραιμία και στην περίπτωση έντονου ερεθισμού μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και ρήξη τυμπάνου.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.