Προστατέψτε τα βρέφη από τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού

«Σχεδόν όλα τα βρέφη έχουν έλθει σε επαφή με τον ιό RSV στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους» λέει ο κ. Δημήτρης Καφετζής, Καθηγητής Παιδιατρικής, Πρόεδρος της ΕΛΕΠΛ και συνεχίζει, «Τα περισσότερα από αυτά θα έχουν εκδηλώσει κάποια συμπτώματα από το αναπνευστικό, ενώ μικρό ποσοστό μπορεί να παρουσιάσει ελάχιστα κλινικά σημεία που να περάσουν απαρατήρητα από γονείς και ιατρούς. Οι γονείς, κατά την ευάλωτη αυτή περίοδο ζωής του βρέφους και ιδιαίτερα κατά την εποχή της έξαρσης των RSV λοιμώξεων (Νοέμβριος με Απρίλιο) οφείλουν να προστατεύσουν το βρέφος τους με συχνό πλύσιμο των χεριών τους, αποφυγή χώρων συγχρωτισμού, ιδιαίτερα παιδιών, απομάκρυνση του μεγαλύτερου παιδιού με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος από το περιβάλλον. Ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται στα ευάλωτα βρέφη (πρόωρα ή με συγγενή καρδιοπάθεια). Ωστόσο, για τα βρέφη αυτά τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν. Η προστασία των υψηλού κινδύνου βρεφών, ολοκληρώνεται με την ανά μήνα χορήγηση ενός μονοκλωνικού αντισώματος κατά την εποχή της έξαρσης της νόσου, δηλαδή κατά τους μήνες από Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο.»

Σήμερα ξεκινά το 9ο παγκόσμιο ετήσιο συνέδριο για τις αναπνευστικές λοιμώξεις των πρόωρων βρεφών, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με κορυφαίους επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, το οποίο πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Abbott και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων (ΕΛΕΠΛ).

Περισσότεροι από 300 κορυφαίοι νεογνολόγοι παιδίατροι, αλλεργιολόγοι και λοιμωξιολόγοι, αναμένεται να παρευρεθούν στο διήμερο 9ο συνέδριο GEM (14 & 15 Σεπτεμβρίου 2011), στο ξενοδοχείο Athens Hilton, όπου θα συζητηθούν όλα τα νεότερα δεδομένα γύρω από τις αναπνευστικές λοιμώξεις των πρόωρων βρεφών. Όπως κάθε χρόνο, το συνέδριο δίνει την ευκαιρία στους επιστήμονες να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν για την επιτυχή διαχείριση και θεραπεία των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού που προκαλούνται από ιούς και βακτήρια. Μερικά από τα ενδιαφέροντα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν: τις διατροφικές στρατηγικές για τα πρόωρα νεογνά με στόχο τη μείωση της αναπνευστικής νοσηρότητας, την ανοσοποίηση ενάντια στους αναπνευστικούς ιούς και τα βακτήρια, τις νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους και προσεγγίσεις για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές των αναπνευστικών λοιμώξεων και πολλά άλλα.

Το Συνέδριο συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της περιόδου εμφάνισης του Αναπνευστικού Συγκυτιακού Ιού (RSV), που ξεκινά το φθινόπωρο και διαρκεί ως το τέλος της άνοιξης. Ο RSV προσβάλλει νεογνά, βρέφη και μικρά παιδιά και αποτελεί τον κύριο παράγοντα πρόκλησης λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού.

Προσοχή στα συμπτώματα
Ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας, στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Αγλαΐα Κυριακού’, μιλώντας για τα συμπτώματα του RSV διευκρίνισε: «Οι γονείς πρέπει να προσέξουν τα συμπτώματα, ειδικά αν επιμένουν μετά την τρίτη ημέρα, όπως ο ξηρός βήχας, η δυσκολία και ο συριγμός στην αναπνοή, και ο πυρετός. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται καθώς οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς με αυξημένες πιθανότητες εισαγωγής και νοσηλείας στο νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι νεότερες έρευνες συνδέουν την προσβολή από τον RSV στη βρεφική ηλικία με την εμφάνιση αναπνευστικού συριγμού και παιδικού άσθματος. Είναι σημαντικό και για την ιατρική κοινότητα και τους γονείς να είμαστε ενημερωμένοι σχετικά με όλα τα νεότερα δεδομένα ώστε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τον RSV».

Τι είναι ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός
Ο RSV είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος παγκοσμίως, προσβάλλοντας νεογνά, βρέφη και μικρά παιδιά ενώ ευθύνεται για τo μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού προκαλώντας βρογχιολίτιδα και πνευμονία. Οι λοιμώξεις από τον RSV εμφανίζονται αργά το φθινόπωρο και διαρκούν έως τα τέλη της άνοιξης. Ιδιαίτερα επικίνδυνοι χαρακτηρίζονται οι χειμερινοί μήνες καθώς τότε πραγματοποιείται σχεδόν το 90% εισαγωγών στο νοσοκομείο, με διαγνωσμένη βρογχιολίτιδα, σε παιδιά και βρέφη ηλικίας κάτω των δύο ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Κατά την ίδια περίοδο τουλάχιστον οι μισές εισαγωγές στο νοσοκομείο, εξαιτίας πνευμονίας, οφείλονται στον RSV.