Αρχική InfoSchool Λύκειο Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων για μαθητές Λυκείου

Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων για μαθητές Λυκείου

Μαθητές Λυκείου από όλη την Ελλάδα θα έχουν για μία ημέρα την ευκαιρία να επισκεφθούν το κοντινό τους Πανεπιστήμιο και να ανακαλύψουν τον κόσμο της Φυσικής Σωματιδίων, μέσα από διαλέξεις και ανάλυση πραγματικών δεδομένων από το τρέχον πείραμα στο CERN. Στη διοργάνωση, που διεξάγεται σε 23 χώρες, συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, ΕΜΠ και ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Μεταξύ 4ης και 26ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί για έβδομη φορά στην Ελλάδα η διοργάνωση Masterclasses in Particle Physics ή Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων για μαθητές Λυκείου. Πρόκειται για παγκόσμια οργάνωση στην οποία συμμετέχουν περίπου 6.000 μαθητές από 23 χώρες και 110 Πανεπιστήμια και ερευνητικά Κέντρα.

Στην Ελλάδα έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή γύρω σους 500 μαθητές Β΄και Γ΄Λυκείου, οι οποίοι θα επισκεφθούν για μία ημέρα το πλησιέστερό τους από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, ΕΜΠ ή το Ερευνητικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) Δημόκριτος και θα ανακαλύψουν τον κόσμο των Κουάρκ και των Λεπτονίων.

Οι μαθητές θα ανακαλύψουν θέματα και μεθόδους στη βασική έρευνα για τα στοιχειώδη σωματίδια και τις δυνάμεις τους. Θα παρακολουθήσουν ομιλίες από ενεργούς ερευνητές και θα επεξεργαστούν πραγματικά δεδομένα από το τρέχον πείραμα στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής CERN, και τον επιταχυντή LHC. Μάλιστα στο τέλος της ημερίδας θα γίνει διαδικτυακή συζήτηση των αποτελεσμάτων με επιστήμονες από το CERN και μαθητές άλλων χωρών.

Οι μαθητές που θα συμμετάσχουν πρέπει να φοιτούν στη Β’ ή Γ΄Λυκείου στη Θετική ή Τεχνολογική κατεύθυνση, να διαθέτουν απλές γνώσεις Η/Υ και Αγγλικών (επιπέδου Lower). Το ΕΜΠ παρέχει μία αντίστοιχη ημερίδα για καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι θα πρέπει να ανήκουν στον κλάδο ΠΕ4.

Η διοργάνωση αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (EPPOG) και στην χώρα μας συντονίζεται από την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης σε συνεργασία με τα κατά τόπους Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ).

Το φετινό πρόγραμμα έχει ως εξής:
Τετάρτη 9 Μαρτίου, Δημόκριτος (40 μαθητές)
Σάββατο 12 Μαρτίου, Παν. Κρήτης (70 μαθητές)
Σάββατο 12 Μαρτίου, ΕΜΠ (25 καθηγητές)
Τετάρτη 16 Μαρτίου, ΕΜΠ (120 μαθητές)
Πέμπτη 17 Μαρτίου, Παν. Αθήνας (60 μαθητές)
Πέμπτη 17 Μαρτίου, Παν. Θεσσαλονίκης (120 μαθητές)

Πηγή: http://tvxs.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.