Αρχική InfoMommy Υγεία Πρωτοβουλία για τους ασθενείς της νόσου του Πάρκινσον

Πρωτοβουλία για τους ασθενείς της νόσου του Πάρκινσον

Φωτογραφία από εκδήλωση της οργάνωσης "Επίκουρος Κίνηση"

Έκκληση για στήριξη των ασθενών της νόσου Πάρκινσον απευθύνει η Ελληνική εταιρεία εθελοντών και ασθενών για τη νόσο, ‘Επίκουρος Κίνηση’, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον (11 Απριλίου).

Η Επίκουρος Κίνηση συμμετέχει στη νέα πρωτοβουλία της EPDA (της Ευρωπαϊκής εταιρείας για τη Ν. Πάρκινσον) στην οργάνωση ενός Δικτύου Υποστήριξης από Ευρωβουλευτές για τη Νόσο Πάρκινσον, συνυπογράφοντας πρόταση με στόχο να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την έρευνα, να θεσπιστούν βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της νόσου, να διευρυνθεί η επιρροή των εθνικών οργανώσεων για τη νόσο και να τοποθετηθούν οι νευροεκφυλιστικές νόσοι στις προτεραιότητες αυτών που χαράσσουν ευρωπαϊκή πολιτική.

Η νόσος Πάρκινσον είναι ιδιοπαθής νευρολογική νόσος που προσβάλλει πάνω από 6.000.000 ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν απ' αυτή περίπου 24.000 άνθρωποι.

Είναι μια αργά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που επηρεάζει κυρίως την κίνηση. Προσβάλλει τα νευρικά κύτταρα στην περιοχή των βασικών γαγγλίων και της μέλαινας ουσίας που παράγουν ντοπαμίνη. Όταν οι νευρώνες εκφυλίζονται, η έλλειψη ντοπαμίνης προκαλεί τη δυσλειτουργία του εξωπυραμιδικού συστήματος, με αποτέλεσμα τον τρόμο, την βραδυκινησία, την δυσκαμψία, την αστάθεια, την δυσκολία στην ομιλία αλλά και άλλα μη κινητικά συμπτώματα όπως αιμωδίες, κόπωση, εφιδρώσεις, σιελόρροια, δυσκοιλιότητα αλλά και κατάθλιψη, άγχος, βραδύτητα σκέψης και άνοια τα οποία πολλές φορές μπορεί να προηγούνται των κινητικών συμπτωμάτων.

Η θεραπευτική αγωγή βασίζεται σε φάρμακα που ενισχύουν η μιμούνται τη δράση της ντοπαμίνης, ενώ στα προχωρημένα στάδια της νόσου υπάρχουν σήμερα θεραπείες οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής των ασθενών.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.