Πρόγραμμα για την οδοντιατρική φροντίδα, σε 950 σχολεία της χώρας

Σε συνθήκες κρίσης η στοματική υγεία είναι αυτή που πλήττεται πρώτη, γιατί δεν περιλαμβάνεται στις άμεσες προτεραιότητες των νοικοκυριών, αφού το κόστος της καλύπτεται από το ήδη περιορισμένο οικογενειακό εισόδημα. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας ξεκινά πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας σε 950 σχολεία της χώρας, πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών για τη διάγνωση του στοματικού καρκίνου, παρεμβάσεις σε σχολεία κλπ.

Τις συνολικές αυτές παρεμβάσεις, παρουσίασε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο ενιαίου προγραμματισμού με τη συνεργασία της Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας, του υπουργείου Παιδείας, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, των Γιατρών του Κόσμου και του Δήμου Αθηναίων. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε 800 ολοήμερες και 150 δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα και αφορά περίπου 30.000 μαθητές και μαθήτριες της β’ δημοτικού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται μάθημα αγωγής στοματικής υγείας, ενταγμένο στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων και επίσκεψη οδοντιάτρων στα σχολεία για την ενημέρωση των μαθητών και τον έλεγχο της στοματικής τους υγείας, καθώς και ενημέρωση των γονέων τους για τη φθορίωση. Το πρόγραμμα έχει καλύψει, έως τώρα, 100 σχολεία και 3.000 μαθητές και βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Το πρόγραμμα αφορά ακόμα στην επιμόρφωση ιδιωτών και νοσοκομειακών οδοντιάτρων και γιατρών πάνω στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού πάνω στο θέμα, καθώς και τη διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης για τη στοματική υγεία του γενικού πληθυσμού. Έχει ήδη συγκροτηθεί η επιστημονική ομάδα και προγραμματίζεται η έναρξή του τον Ιανουάριο του 2013.