Πρώτες Βοήθειες: Τι θα κάνετε αν στραμπουλίξετε το χέρι ή το πόδι σας

Δυστυχώς, αλλά είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, με τις αθλοπαιδειές και τις έξτρα δραστηριότητες. Εμείς το απευχόμαστε, αλλά από την άλλη, καλό είναι να γνωρίζετε πώς πρέπει να αντιδράσετε σε περίπτωση που…
Η αντίδραση σε περίπτωση στραμπουλήγματος κάποιου μέλους πρέπει να είναι άμεση για να αποφύγουμε το πρήξιμο.
Τι θα κάνετε λοιπόν για να συνεφέρετε γρήγορα την πονεμένη περιοχή; Πρώτον, όπως μας εξηγεί η Αντωνία Μπακάλη, Νοσηλεύτρια ΜΕΘ, στο Νοσοκομείο Αγ. Όλγα, Ν. Ιωνίας θα απλώσετε πάνω στον καρπό ή τον αστράγαλο μια πετσέτα και από πάνω θα τοποθετήσετε έναν πάκο με παγάκια τυλιγμένα σε ύφασμα. Να είστε γενναίοι ή αν πρόκειται για παιδί πείτε του να δείξει πόσο θαραλλέο είναι ( και κυρίως μη φοβάστε ότι θα πάθετε κρυοπαγήματα) και αφήστε τα παγάκια για 20 λεπτά ώστε να περιοριστεί το οίδημα. Δεύτερον, αμέσως μετά το πάγωμα της περιοχής, τυλίξτε τη με ένα ελαστικό επίδεσμο και κρατήστε το πονεμένο μέλος υπερυψωμένο. Τις δύο πρώτες μέρες να επαναλάβετε το πρώτο και δεύτερο στάδιο αρκετές φορές μέσα στη μέρα.
Τρίτον, για να ανακουφιστείτε από τον πόνο, χρησιμοποιήστε κάποιο αναλγητικό με ιμπουπροφένη ή παρακεταμόλη ή κάποιο αντιφλεγμονώδες. Τέλος, δοκιμάστε να βάλετε ένα μικρό βάρος πάνω στην περιοχή και αν αισθανθείτε δυνατό πόνο, καλέστε γιατρό. Ίσως χρειάζεται μια ακτινογραφία για να διαπιστωθεί ή όχι κάταγμα.