Πόσο θα καεί φέτος η γούνα σου; Η Greenpeace μας βοηθά να ζεσταθούμε “έξυπνα” και οικονομικά

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Ελλάδα βρίσκεται στα όρια της ενεργειακής φτώχειας, δυσκολεύεται δηλαδή να πληρώσει το κόστος για μια επαρκή θέρμανση ή ψύξη του σπιτιού του ή/και τους λογαριασμούς του ρεύματος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να φερθούμε έξυπνα ανάλογα και με τις οικονομικές μας δυνατότητες. Να περιορίσουμε τις δαπάνες για θέρμανση και να θωρακίσουμε σωστά το σπίτι μας, ή, αν μπορούμε, να στραφούμε σε εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης και να απαλλαγούμε για πάντα από το πανάκριβο πετρέλαιο.

Πόσο λοιπόν θα πληρώσουμε φέτος σε πετρέλαιο και πόσο θα πληρώναμε αντίστοιχα αν είχαμε ένα εναλλακτικό σύστημα θέρμανσης;

Κάντε κλικ στο http://www.greenpeace.org, συμπληρώστε το πεδίο με τα λίτρα πετρελαίου που χρησιμοποιήσατε πέρυσι και δείτε το προβλεπόμενο κόστος σε ευρώ για φέτος ανά διαφορετικό σύστημα θέρμανσης, αλλά και τις αντίστοιχες εκπομπές CO2 που θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα.

Σημείωση: Για το κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού υπολογίστε +/- 20%.

Βασικές παραδοχές:

  • σύγκριση βάσει παραγόμενης θερμική kWh
  • τιμή πετρελαίου 1,45 €/λίτρο
  • φυσικό αέριο περίπου 30-35% φθηνότερο
  • για το κλιματιστικό έχει υπολογιστεί αυξημένη τιμή ηλεκτρικής κιλοβατώρας (αλλαγή κλίμακας στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω κατανάλωσης) και αυξημένη χρήση σε σχέση με τα κεντρικά συστήματα θέρμανσης προκειμένου να επιτευχθούν παρόμοια επίπεδα θερμικής άνεσης.