Έπειτα από πάμπολλες έρευνες και δημοσιεύσεις, είναι πλέον γνωστό ότι η χώρα μας κατέχει από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη. Όσο σοβαρές όμως είναι οι επιπτώσεις του υπερβάλλοντος βάρους στην υγεία του παιδιού άλλο τόσο σοβαρές μπορεί να καταστούν και οι δίαιτες οι οποίες ενδεχομένως ακολουθηθούν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Η παχυσαρκία αποτελεί μία πολυπαραγοντική κατάσταση και σχετίζεται κατά κύριο λόγο με το περιβάλλον στο οποίο ζει το παιδί. Επομένως, “η αντιμετώπισή της δεν μπορεί να βασιστεί απλά και μόνο σε μία δίαιτα αδυνατίσματος αλλά, αντιθέτως, απαιτεί ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα τροποποίησης της διατροφικής συμπεριφοράς του παιδιού”, σημειώνει ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου MSc, διαιτολόγος – διατροφολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος των διαιτολογικών γραφείων «Νutrimed», www.nutrimed.gr.
Η σωστή διατροφή, βάση όλων
Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε επιτυχώς το πρόβλημα του αυξημένου βάρους του παιδιού θα πρέπει να θέσετε σκοπός σας τον έλεγχο του σωματικού βάρους στην πορεία της ανάπτυξής του. Η απώλεια βάρους συνιστάται μόνο σε παιδιά με προχωρημένο πρόβλημα παχυσαρκίας και δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το μισό κιλό την εβδομάδα. Για παιδιά και εφήβους με λίγα παραπανίσια κιλά κύριος στόχος είναι η διατήρηση του παρόντος βάρους το οποίο, λόγω ανάπτυξης, θα γίνει κάποια στιγμή φυσιολογικό για το ύψος τους.
Αυτό που θα σας πει εξαρχής ένας διατροφολόγος είναι ότι η εφαρμογή αυστηρής δίαιτας αδυνατίσματος δεν επιτρέπεται σε παιδιά. Και πώς θα χάσει βάρος ένα παιδί όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο; Χάρη στη σωστή διατροφική εκπαίδευση, που στόχο θα έχει την αλλαγή της διατροφικής του συμπεριφοράς. Για να βοηθηθεί το παιδί στην προσπάθειά του και να στεφθεί αυτή με επιτυχία, το πρώτο βήμα είναι η στροφή ολόκληρης της οικογένειας σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν καλά ή κακά τρόφιμα και πως με την αποφυγή τους δεν θα έρθουν πιο κοντά στο στόχο τους. Μία ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες σε ελεγχόμενη ποσότητα και συχνότητα. Στόχος των γονιών είναι να εκπαιδεύσουν το παιδί σε θέματα διατροφής (οφέλη ορισμένων τροφίμων στην υγεία, θερμιδικό περιεχόμενο τροφίμων) έτσι ώστε να είναι σε θέση να επιλέγει μόνο του αυτά που θέλει να καταναλώσει, ιδίως όταν δεν είναι υπό την επίβλεψη των γονιών του. Τέλος, στα πλαίσια της σωστής διατροφικής ενημέρωσης του παιδιού, θα πρέπει να γίνει λόγος για την επαρκή του ενυδάτωση στη διάρκεια όλης της μέρας.