Πότε θα αρχίσει να τρώει με το κουταλάκι;

Στα πρώτα δύο χρόνια ζωής του παιδιού, σύμφωνα με τους παιδιάτρους, διακρίνουμε τις ακόλουθες χρονικές περιόδους:

Περίοδος διατροφής με γάλα (0-6 μηνών)
Μεταβατική περίοδος (6-12 μηνών)
Περίοδος προσαρμογής (12-24 μηνών)

Στους 6 πρώτους μήνες της ζωής το γάλα αποτελεί την αποκλειστική τροφή του βρέφους διότι: διαθέτει τη νευρομυϊκή ικανότητα να θηλάζει και να λαμβάνει μόνο υγρά, ενώ το πεπτικό του σύστημα έχει τη λειτουργική επάρκεια να πέπτει μόνο πρωτεΐνες, λίπη και τη λακτόζη που περιέχονται στο γάλα και έχει ανώριμη νεφρική λειτουργία.
Η Μεταβατική περίοδος ταυτίζεται με την περίοδο εισαγωγής στη διατροφή του βρέφους των στερεών τροφών. Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας συνιστούν αυτή να ξεκινά τον 6ο μήνα της ζωής και οπωσδήποτε όχι νωρίτερα από τον 4ο μήνα.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η κατάργηση του αντανακλαστικού προβολής της γλώσσας κατά τη σίτιση. Αυτό καταργείται τον 4ο-6ο μήνα και ταυτόχρονα εγκαθίσταται η ικανότητα του βρέφους να εκτελεί μασητικές κινήσεις και να καταπίνει πιο στέρεες τροφές. Παράλληλα το μωρό θα πρέπει να μπορεί να στηρίζει το κεφάλι του, να κάθεται υποβασταζόμενο και να αναγνωρίζει το κουτάλι.

Από τον 5ο μήνα δείχνει την πείνα και την επιθυμία του για λήψη τροφής ή τον κορεσμό και την απαρέσκειά του, ανοίγοντας το στόμα ή απομακρύνοντας το κεφάλι του, αντίστοιχα.
Τον 8ο μήνα χρησιμοποιεί τα δάκτυλά του, θέλει να τρώει μόνο του με το κουτάλι και πλέον μπορεί να πίνει νερό από το κύπελλο.
Τον 10ο μήνα αποκτά τη λειτουργία μάσησης και κατάποσης όπως και οι ενήλικες.
Τον 12ο μήνα μαθαίνει να τρώει μόνο του.