Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό "Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να ξεπεράσει την έλλειψη του πατέρα του;"

"Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να ξεπεράσει την έλλειψη του πατέρα του;"

"Χώρισα όταν ο μικρός μου ήταν 2 χρονών. Σήμερα είναι 6 και έχει να δει τον πατέρα του περίπου 4 χρόνια, αφού ο τελευταίος αρνείται για τους δικούς του λόγους να δει το παιδί. Εγώ μέχρι το καλοκαίρι του έλεγα πως ο μπαμπάς είναι μακριά και κάποια στιγμή θα έρθει, αλλά όταν χρειάστηκε να πάω σε παιδοψυχολόγο για να εγκρίνουν κάποιες συνεδρίες λογοθεραπείας, μου είπαν πως πρέπει να μιλήσω στο παιδί ανοιχτά, με ένα τρόπο βέβαια που μπορεί να αντέξει. Το έκανα αυτό το καλοκαίρι και ακόμη 2 φορές του ανέφερα κάτι για την κατάσταση, όταν βέβαια το παιδί με ρωτούσε για τον μπαμπά του. Όμως χθες έκλαιγε με αναφιλητά, ζητούσε τον πατέρα του και δεν δέχεται το ότι ο μπαμπάς για κάποιους δικούς του λόγους δεν έρχεται να τον δει.

Πώς να το αντιμετωπίσω και πώς μπορώ να εξηγήσω στο παιδί την κατάσταση χωρίς να πληγωθεί; Μεγαλώνει με υπέρμετρη αγάπη και έχει τα πάντα, εκτός από τον μπαμπά του. Ευχαριστώ."

Απαντά η Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Γεια σας και σας ευχαριστούμε για το ερώτημά σας. Πρώτα απ΄όλα τα συγχαρητήριά μου που επιλέξατε να  μιλήσετε ανοιχτά στο παιδί και να δώσετε νόημα και λόγια σε αυτήν την κατάσταση που ζει. Πολλές φορές οι γονείς επιλέγουν να μην μιλήσουν στα παιδιά για την όποια κατάσταση υπάρχει μέσα στο σπίτι και το αφορά, αλλά αυτό μόνο καταστρεπτικές συνέπειες μπορεί να έχει.

Τώρα, το παιδί κάνει αυτό που είναι φυσικό. Εκφράζει τη λύπη του και τον πόνο του. Το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι το κουράγιο να αντέξετε αυτήν τη λύπη χωρίς να δώσετε ψεύτικες υποσχέσεις ή ελπίδες. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε,  είναι να είστε δίπλα στο παιδί και όσες φορές χρειάζεται να του πείτε τα ίδια και τα ίδια πράγματα και να μένετε κοντά του όταν αυτό εκφράζει τη λύπη του. Το να μην "πληγωθεί" δεν είναι το θέμα. Φυσικά και θα πονέσει. Το ζήτημα είναι να του διδάξετε τρόπους να διαχειριστεί αυτό το συναίσθημα εποικοδομητικά και όχι καταστροφικά.

Να θυμάστε ότι είναι εντάξει να πείτε "Δεν ξέρω" ή "Δεν έχω απάντηση να σου δώσω σε αυτό" αν σας ρωτά πράγματα που δεν ξέρετε. Να θυμάστε ότι του κάνει καλό να κάνει ερωτήσεις. Να θυμάστε ότι η λύπη του θα κάνει κύκλους. Να θυμάστε να φροντίζετε τον εαυτό σας γιατί αυτή η κατάσταση είναι επώδυνη και χρειάζεστε και εσείς φροντίδα και ξεκούραση. Να θυμάστε να παίρνετε απόσταση για να γεμίσετε τις μπαταρίες σας ώστε να ξαναγυρίσετε κοντά στο παιδί και να του δώσετε αυτά που χρειάζεται.

Η λύπη που νιώθει είναι φυσική και φυσιολογική και τα ξεσπάσματα σημαίνουν απλά ότι "έχει φουσκώσει". Ζητήστε απ΄το παιδί να σας πει τι χρειάζεται αυτόν τον καιρό από εσάς. Παροτρύνετέ το να γράψει (αν θέλει) ένα γράμμα στον πατέρα μου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει ώστε να εκφράσει και άλλα συναισθήματα που μπορεί να έχει (π.χ. φόβο ότι κάτι έκανε εκείνο και φταίει που ο πατέρας του δεν θέλει να το δει ή θυμό). Πείτε στο παιδί τι βοηθάει εσάς όταν είστε λυπημένη. Διαβεβαιώστε το παιδί ότι δεν έχει κάνει εκείνο κάτι ή δεν φταίει που ο πατέρας του δεν είναι κοντά του. Και προσπαθήστε να μην πείτε τίποτε αρνητικό για τον πατέρα του. Προσπαθήστε να μιλάτε θετικά για το αντρικό φύλο και παροτρύνετέ το να περνά χρόνο με άντρες που να τους έχετε εμπιστοσύνη.

Πόνος που μοιράζεται κόβεται στα δύο.

Αν σας ανησυχήσει κάτι φυσικά,  ζητήστε τη βοήθεια ειδικού. Κατά κύριο λόγο όμως,  όταν δημιουργούμε το κατάλληλο κλίμα για τα παιδιά ώστε να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και δεν τα κρίνουμε για αυτά, όταν είμαστε υποστηρικτικοί και δίνουμε τα εργαλεία στο παιδί να διαχειριστεί τη λύπη/θυμό/φόβο τότε,  τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Και καλά σε αυτήν περίπτωση θα πει: "Έμαθα να διαχειρίζομαι μια πολύ οδυνηρή κατάσταση. Δεν διαλύθηκα."

Να θυμάστε τελικά ότι,  το παιδί θα εκτιμήσει την ειλικρινή σας στάση όπως και θα εκτιμήσει την προσπάθειά σας να είστε κοντά του.

Σας ευχαριστούμε για το ερώτημα σας.

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/understanding.self.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.