Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Πώς θα επιλέξω τον κατάλληλο παιδίατρο για το παιδί μου;

Πώς θα επιλέξω τον κατάλληλο παιδίατρο για το παιδί μου;

Όλοι οι παιδίατροι αναλαμβάνουν να βοηθήσουν τους γονείς με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία, άνεση, ευχαρίστηση και επιτυχία. Όμως δεν ακολουθούν όλοι οι παιδίατροι τις ίδιες τακτικές, για αυτό ενδεχομένως και να θελήσετε, έχοντας κάνει κάποιες συνατήσεις με μερικούς παιδιάτρους να έχετε τη δυνατότητα επιλογής εκείνου που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ιδιαίτερες προτιμήσεις αλλά και τις ανάγκες της δικής σας οικογένειας. Καλό θα ήταν να κάνετε την έρευνα για την επιλογή του παιδιάτρου της εμπιστοσύνης σας πριν γεννηθεί το μωράκι σας, ώστε να μπορέσει να ο παιδίατρος να παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την πορεία της υγείας και ανάπτυξης του νεογέννητου.

Με ποια κριτήρια θα επιλέξω τον παιδίατρο;

Ενας καλός τρόπος να αρχίσετε να ψάχνετε για παιδίατρο είναι να ζητήσετε από τον μαιευτήρα σας να σας συστήσει κάποιον. Ίσως να γνωρίζει παιδιάτρους της περιοχής σας που χαίρουν της εκτιμήσεως και της αναγνώρισης της ιατρικής κοινότητας. Βέβαια μπορείτε να συμβουλευτείτε την γνώμη φίλων σας που είναι γονείς και σίγουρα μπορούν να σας συστήσουν παιδιάτρους που με επιτυχία παρακολούθησαν τα δικά τους παιδιά. Έχοντας σημειώσει τα ονόματα μερικών παιδιάτρων, οργανώστε μία προσωπική συνάντηση με τον καθέναν από αυτούς τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης σας. Στις συναντήσεις αυτές θα πρέπει να είστε μαζί με το έτερόν σας ήμισυ ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι και οι δύο συμφωνείτε με την φιλοσοφία του παιδιάτρου αναφορικά με την παρακολούθηση των παιδιών. Μη ντραπείτε να κάνετε ερωτήσεις και να ζητήσετε περαιτέρω διευκρινίσεις για τα λεγόμενα και την πολιτική του γιατρού.

Τα βασικότερα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να σας απαντηθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον γιατρό και τα οποία  θα καθορίσουν εν πολλοίς το εάν θα τον επιλέξετε ως παιδίατρο του μωρού σας είναι τα ακόλουθα :

Πόσο σύντομα μετά τη γέννηση θα δει ο παιδίατρος το μωρό;

Το μαιευτήριο ενδεχομένως και να ζητήσει το όνομα του παιδιάτρου σας μόλις εισαχθείτε σε αυτό για να γεννήσετε ούτως ώστε να κληθεί μόλις γεννηθεί το μωρό. Αν παρουσιάσετε κάποια επιπλοκή κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, το μωρό θα πρέπει άμεσα να εξεταστεί μόλις γεννηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση η εξέταση αυτή θα μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο της ζωής του. Ρωτήστε τον παιδίατρό σας αν είναι εφικτό να παρευρίσκεστε στην πρώτη αυτή εξέταση.

Πότε θα γίνει η επόμενη εξέταση του μωρού σας;

Συνήθως οι παιδίατροι εξετάζουν τα νεογέννητα βρέφη και συζητούν με τους γονείς προτού το μωρό βγει από την κλινική. Αυτή η πρακτική διευκολύνει το παιδίατρο να εντοπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα έχει ανακύψει, ενώ παράλληλα σας δίνει την δυνατότητα να του υποβάλετε ερωτήματα και απορίες που σας έχουν απασχολήσει κατά την παραμονή σας στο μαιευτήριο, προτού επιστρέψετε με το βρέφος στο σπίτι. Ο παιδίατρος θα προγραμματίσει την πρώτη σας επίσκεψη με το μωρό στο ιατρείο του καθώς και πώς θα μπορέσετε να επικοινωνήσετε μαζί του σε περίπτωση που ανακύψει κάποιο ιατρικό ζήτημα μέχρι τότε.

Τι γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης;

Μάθετε αν ο παιδίατρός σας απαντάει ο ίδιος σε επείγοντα τηλεφωνήματα τη νύχτα. Αν όχι, πώς διευθετούνται τέτοιες περιπτώσεις; Ρωτήστε επίσης αν εξετάζει ασθενείς στο ιατρείο του μετά το πέρας των ωρών επισκέψεων ή αν θα πρέπει να πάτε το παιδί σας στα εξωτερικά ιατρεία του εφημερεύοντος νοσοκομείου.

Ποιος αντικαθιστά το γιατρό όταν αυτός δεν είναι προσιτός;

Αν ο γιατρός σας έχει κοινό ιατρείο με άλλους, σκόπιμο είναι να γνωρίζετε και αυτούς εφόσον μπορεί να εξετάσουν το παιδί όταν ο παιδίατρός σας απουσιάζει. Αν έχει δικό του ιατρείο, πιθανόν να έχει κανονίσει ποιος θα τον αντικαθιστά.

Ολοκληρώνοντας τις επαφές σας για να επιλέξετε τον παιδίατρο που θα εμπιστευθείτε για το μωράκι σας θα πρέπει να είστε σίγουρη ότι συμφωνείτε με τη φιλοσοφία, την πολιτική και τις τακτικές του παιδιάτρου. Θα πρέπει να νιώθετε ότι μπορείτε να του έχετε εμπιστοσύνη ότι οι ερωτήσεις σας θα έχουν απάντηση και ότι οι ανησυχίες σας θα αντιμετωπιστούν με κατανόηση. Όταν γεννηθεί το μωρό σας το πιο σημαντικό "τεστ" στο οποίο θα "υποβάλλετε" τον παιδίατρο που έχετε επιλέξει είναι η διαπίστωση του πώς φροντίζει το παιδί σας και πώς ανταποκρίνεται στις ανησυχίες σας. Αν από οποιαδήποτε άποψη είστε δυσαρεστημένοι με τη μεταχείριση που επιφυλάσσει σε εσάς και το παιδί σας, θα πρέπει να συζητήσετε μαζί του ανοιχτά το πρόβλημα. Αν δεν ανταποκρίνεται με σωστό τρόπο στις ανησυχίες σας ή αν απλώς το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί, μην διστάσετε να αλλάξετε γιατρό.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter