Πώς θα προστατευσούμε τα πρόωρα βρέφη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό;

Ο ερχομός ενός μωρού στον κόσμο είναι μια από τις ωραιότερες στιγμές που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής. Τι γίνεται όμως όταν το μωράκι μας βιάζεται να γεννηθεί και εν τέλει γεννιέται πρόωρα; Κάθε χρόνο, εκατοντάδες μωρά γεννιούνται πρόωρα και τα περισσότερα από αυτά καταφέρνουν να μεγαλώσουν και να ζήσουν υγιέστατα.

Ένα πρόωρο βρέφος όμως πάντα προκαλεί άγχος και ανησυχία σε κάθε γονιό καθώς είναι ιδιαιτέρως ευάλωτο σε μικρόβια και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι ένα “δημοφιλής” κίνδυνος για τα πρόωρα βρέφη καθώς προκαλεί λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού. Σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά στοιχεία, οι λοιμώξεις του εν λόγω ιού αποτελούν το συνηθέστερο ιογενές αίτιο σοβαρής λοίμωξης σε νεογνά μικρότερα του ενός έτους. Ιδιαίτερα στα πρόωρα βρέφη με ηλικία κύησης μικρότερη των 35 εβδομάδων και στα μωρά με συγγενείς καρδιοπάθειες, ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη που να απαιτεί την εισαγωγή του στο νοσοκομείο ή ακόμη και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αυτό συμβαίνει διότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμη αρκετά αδύναμο για να αντιμετωπίσει ισχυρούς ιούς και μικρόβια. Χρειάζεται χρόνο για να ενισχυθεί η άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού και για το λόγο αυτό οι γονείς πρέπει πάντοτε να λειτουργούν προληπτικά σε ό,τι αφορά την υγεία του μωρού.

Στα πρόωρα μωρά, λόγω της αδυναμίας του ανοσοποιητικού τους συστήματος, συχνά χορηγούνται αντιβιοτικά για την πρόληψη λοιμώξεων. Τα αντιβιοτικά αυτά είναι σε θέση να εξουδετερώσουν τα πιο συνηθισμένα μικρόβια, αφήνουν όμως τα πιο σπάνια μικρόβια να δρουν ελεύθερα. Στην περίπτωση ιδιαίτερα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού τα αντιβιοτικά δεν μπορούν ούτε καν να περιορίσουν την επιβλαβή δράση του.

Σας παραθέτουμε μια σειρά από προληπτικά μέτρα τα οποία αποτελούν όμως ένα μέσο προστασίας για το μωρό:

* Κάθε φορά που εσείς ή κάποιος άλλος θέλει να πιάσει το μωρό, θα πρέπει πρώτα να πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.

*Αν έχετε κρυολογήσει, έστω και αν νιώθετε ότι δεν είναι κάτι πολύ σοβαρό, δε θα πρέπει να πλησιάζετε το μωρό.

*Αν το μωρό σας έχει γεννηθεί πρόωρα και έχει μεγαλύτερα αδέρφια, θα πρέπει να τα κρατάτε, όσο γίνεται, μακριά από το μωρό, ειδικά αν έχουν συναχωθεί ή αν πηγαίνουν σχολείο ή στον παιδικό σταθμό.

* Να αποφεύγετε να πηγαίνετε το μωρό σε χώρους όπου μαζεύονται πολλά άτομα.