Πώς θα προφυλαχθούμε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Λόγω της εμφάνισης στον αστικό ιστό του Δήμου Παλαιού Φαλήρου κρούσματος, που οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου, μεταδιδόμενου μέσω δηγμάτων κουνουπιών, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής εξέδωσαν οδηγίες προστασίας των πολιτών προς αποφυγυγη μολύνσεων.

Τι είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου;

Ο “ιός του Δυτικού Νείλου” μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία.
Τα ήπιας μορφής συμπτώματα της λοίμωξης είναι ο πυρετός, η κεφαλαλγία, και η ατονία του ατόμου που έχει προσβληθεί. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, αλλά παρέχεται μόνο υποστηρικτική θεραπεία, με χορήγηση παροχή υγρών, υποστήριξη αναπνευστικού συστήματος, πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων. Γι’ αυτό αν έχετε οποιαδήποτε υποψία ότι κάποιος από την οικογένειά σας, ή εσείς οι ίδιοι, έχετε προσβληθεί από τον ιό, αναζητήστε ιατρική συμβουλή. Ευτυχώς οι σοβαρές περιπτώσεις είναι σπάνιες (< 1% ) ενώ τα περισσότερα περιστατικά είναι ήπια και συνήθως δεν προσέρχονται στα ιατρεία ώστε να καταγραφούν. Ευτυχώς επίσης δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο κάτι που θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο. Σπάνιες μορφές μετάδοσης είναι μέσω μεταγγίσεων –γι αυτό ελέγχεται το αίμα των περιοχών όπου διαπιστώνονται κρούσματα της νόσου, μέσω μητρικού θηλασμού και μέσω μεταμόσχευσης οργάνων.

Τα προληπτικά μέτρα που ενδείκνυνται για την αποφυγή της εν λόγω μόλυνσης είναι τα κάτωθι:

Αποφυγή τσιμπημάτων κουνουπιών με χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.

Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα.

Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα.

Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

Λήψη προστατευτικών μέτρων για την αποφυγή εισόδου κουνουπιών στο σπίτι όπως:

Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες, που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.

Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών από θηλάζουσες μητέρες και βρέφη). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κουνουπιέρες είναι πιο αποτελεσματικές, όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.

Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).

Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).