Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Πώς ξεχωρίζουμε την υγιή από την παθολογική προσκόλληση ενός παιδιού σε έναν από τους 2 γονείς;

Πώς ξεχωρίζουμε την υγιή από την παθολογική προσκόλληση ενός παιδιού σε έναν από τους 2 γονείς;

Ερώτηση: Γεια σας. Έχω δύο παιδιά, ένα αγόρι σχεδόν 5 ετών και ένα κορίτσι 2 1/2 ετών. Ο γιος μου είναι ιδαίτερα προσκολλημένος σε εμένα. Όταν είναι κουρασμένος, όταν νυστάζει, γενικά στα δύσκολα θέλει μόνο εμένα.
Επειδή μένουμε μακριά από γονείς, όταν ήταν μωρό τον μεγάλωνα αποκλειστικά εγώ. Πηγαίνει παιδικό σταθμό από 15 μηνών και τώρα είναι στο προνήπιο. Σαν μωρό όλα τα έκανε μόνο μαζί μου. Όταν γεννήθηκε η μικρή, τα πράγματα άλλαξαν και άρχισε να δέχετε να κοιμηθεί με τον μπαμπά, να φάει με τον μπαμπά, να βγει μόνο με τον μπαμπα.
Κοιμάται μόνος του, αλλά όταν έρθει η ώρα να πάει στο κρεβάτι πρέπει να τον πάω εγώ ή προτιμάει να πάει μόνος του παρά να πάει με τον μπαμπά του. Μπορεί να τον κάνει μπάνιο ο μπαμπάς, αλλά όταν είναι να ντυθεί θέλει μόνο εμένα!
Χτες όταν γύρισε από το χορό που πάει, εγώ έφυγα να πάω γυμναστήριο και τον άφησα με τον μπαμπά. Αυτός επί 40 λεπτά γκρίνιαζε και με φώναζε. Δεν ηρεμούσε με τις διαβεβαιώσεις του μπαμπά πως θα έρθω σε λίγο! Ήταν βέβαια πολύ κουρασμένος, αλλά είναι φυσιολογικό για ένα παιδί 5 ετών να συμπεριφέρεται έτσι; Πώς ξεχωρίζουμε την υγιή από την παθολογική προσκόλληση;
Τι να κάνω για να ξεκολλήσει; Αν δεν ικανοποιήσω την ανάγκη του να είμαι κάποιες φορές δίπλα του φοβάμαι ότι θα νιώσει πιο έντονα την απουσία μου και θα γίνει χειρότερα. Αν "τρέχω" πάντα να τον εξυπηρετήσω, θα γίνει εξαρτημένος.

Απαντά η Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αυτό που περιγράφετε είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς! Μερικά παιδιά προτιμούν σε κάποιο στάδιο της ανάπτυξής τους τον έναν γονέα και σε κάποιο άλλο στάδιο της ανάπτυξής τους, τον άλλον. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που γίνεται κάτι τέτοιο μοιάζει όμως το παιδί να στρέφεται στον γονέα που νοιώθει ότι θα εκπληρώσει ικανοποιητικότερα (για το ίδιο) τις ανάγκες του. Χαρείτε αυτό το στάδιο γιατί δεν θα κρατήσει για πάντα!

Αυτό που είναι πιο δύσκολο είναι το ότι συνήθως ο γονέας (που νιώθει ότι «μένει απ΄έξω») αισθάνεται ότι το παιδί του δεν τον αγαπά (πράγμα που δεν είναι αληθές) και ο γονέας που τον προτιμά το παιδί συνήθως αισθάνεται ενοχές για το/τη  σύντροφό του.

Τώρα το γεγονός το παιδί σας σας προτιμά σε αυτή τη φάση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει τροχοπέδη για εσάς. Αν σταματήσετε να βγαίνετε έξω ή να ξεκουράζεστε ή όποιες δραστηριότητες έχετε να τις εγκαταλείψετε γιατί «το παιδί δεν μπορεί αλλιώς», θα διαιωνίσετε μια κατάσταση που είναι απλά μια φάση.

Αυτό που θα ήταν καλό να γίνει για να ενισχυθεί ο δεσμός και με τον άλλο γονέα είναι τα εξής:

  • Να περνά ο πατέρας, ικανοποιητικό χρόνο με το παιδί σε καθημερινή βάση.
  • Σε αυτό το χρόνο πατέρας και παιδί να διασκεδάζουν και να παίζουν.
  • Ο πατέρας να εμπλέκεται περισσότερο με τα πράγματα που κάνει η μητέρα (π.χ. μπάνιο, τάισμα, βραδινό παραμύθι κ.ά.)
  • Μπορείτε επίσης, να ρωτήσετε το παιδί τι είναι αυτό που το στεναχωρεί όταν λείπετε και να ακούσετε τους λόγους του. Έπειτα και εσείς με τη σειρά σας –με απλά λόγια για την ηλικία του- θα του πείτε ότι σας αρέσει να βγαίνετε έξω και ότι περνάτε όμορφα και ότι αυτό σας κάνει καλύτερη μαμά γιατί είστε πιο ξεκούραστη και πιο γεμάτη. Μπορείτε να το παροτρύνετε να σας πάρει ένα τηλέφωνο όταν θα λείπετε, να μιλήσετε λίγο αν αυτό έχει ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα αρχίσει να καταλαβαίνει σιγά-σιγά ότι δεν έχει μόνο το ίδιο ανάγκες αλλά και εσείς και ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για να εκπληρώνει τις ανάγκες του. Αυτό είναι ένα σπουδαίο μάθημα για το παιδί. Δεν είναι απόρριψη, είναι οριοθέτηση.

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/understanding.self.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.