Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Πώς χωράει σε ένα γραμμάριο επιφάνειας... ένα ολόκληρο γήπεδο;

Πώς χωράει σε ένα γραμμάριο επιφάνειας... ένα ολόκληρο γήπεδο;

Model of NU-110 (Πηγή: Image courtesy of Northwestern University)

Νέο πορώδες υπερ-υλικό  αναπτύχθηκε σε αμερικανικό εργαστήριο  ώστε ένα μόνο γραμμάριό του περιέχει αρκετή επιφάνεια για να καλύψει επτά στρέμματα, έκταση που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο δημιούργησαν τo NU-110 και το  NU-109, που ανήκουν σε μια κατηγορία κρυσταλλικών νανοδομών που ονομάζονται μεταλλο-οργανικά πλέγματα. Στα υλικά αυτά, οργανικά μόρια συνδέονται μεταξύ τους μέσω ατόμων μετάλλων. Οι Αμερικανοί επιστήμονες έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ που αφορά την έκταση της εσωτερικής επιφάνειας που καταλαμβάνει ένα υλικό. Η απίστευτα μεγάλη εσωτερική επιφάνειά τους φθάνει τα 7.000 τετραγωνικά μέτρα ανά γραμμάριο. Έτσι, η εσωτερική επιφάνεια ενός γραμμαρίου του νέου υλικού μπορεί να καλύψει ενάμισι ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Χάρη στην αχανή ελεύθερη επιφάνειά του, δηλαδή το σύνολο της εξωτερικής και εσωτερικής του επιφάνειας, το νέο υλικό NU-110 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ασφαλή αποθήκευση φυσικού αερίου σε οχήματα και εγκαταστάσεις. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στο «Journal of the American Chemical Society».


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.