Ράφτινγκ στα ελληνικά ποτάμια

Το Ράφτινγκ έχει πάρει την ονομασία του από την Αγγλική λέξη raft που σημαίνει σχεδία και είναι ομαδικό σπορ κατάβασης ποταμού με φουσκωτή βάρκα. Με μια μέτρια φυσική κατάσταση μπορεί ο καθένας να κάνει ράφτινγκ αν και υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας. Εκτός από το άθλημα που θα σου χαρίσει δύναμη, καλή φυσική κατάσταση και ενέργεια, τα μέρη που θα δεις μέσα από τη βάρκα δεν έχεις τη δυνατότητα να τα απολαύσεις με κανένα άλλο τρόπο! Οι εικόνες θα χαραχτούν για πάντα στο μυαλό σου. Τί να περιμένεις; Αρκετή κούραση κι απεριόριστη απόλαυση γιατί τα “καλά κόποις κτώνται”.

Πώς ακριβώς γίνεται;

Το πλήρωμα αποτελείται από έναν επαγγελματία οδηγό ποταμού και από 6-12 κωπηλάτες, ανάλογα με το μέγεθος της βάρκας το οποίο καθορίζεται από το βαθμό δυσκολίας του ποταμού και την ποσότητα των νερών του. Ο έμπειρος οδηγός που βρίσκεται στη βάρκα καθοδηγεί το πλήρωμα και δίνει τις ανάλογες εντολές για να κωπηλατεί ανάλογα, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα φυσικά εμπόδια που συναντώνται κατά τη διάρκεια της κατάβασης. Σε κάθε σκάφος μπορούν να μπουν λιγότερα άτομα μιας και όσο πιο ελαφρύ είναι κουμαντάρεται πιο εύκολα.
Το σκάφος δεν έχει καρίνα και αποτελείται από τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς πλωτήρες (αεροθαλάμους) ώστε αν κάποιος από αυτούς τρυπήσει να μπορεί να συνεχίσει με ασφάλεια την κατάβαση. Επίσης είναι αυτοαδειαζόμενο και το νερό που εισέρχεται σε αυτό μπορεί να βγεί από μόνο του βάση της αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων. Φυσικά μπορεί να βρεθείτε… στο νερό! Ο εκπαιδευτής θα σας έχει δώσει οδηγίες για όλα όσα θα πρέπει να κάνετε αλλά υπάρχουν πάντα και συνοδοί με kayak για να σας “μαζέψουν” αν δεν μπορέσετε να ανεβείτε πάλι στη βάρκα σας. Ακόμα κι έτσι όμως θα περάσετε καλά!

Το ιστορικό

Το rafting (ράφτινγκ) ξεκίνησε πριν από σαράντα και πλέον χρόνια από τα ποτάμια της Αμερικής και το φημισμένο Grand Canyon. Στην αρχή σαν ανάγκη προσπέλασης δύσβατων περιοχών με μόνο τρόπο διέλευσης μέσα απ το ποτάμι και σιγά – σιγά με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε ένα εντυπωσιακό σπορ.
Στην Ελλάδα τα πιο δημοφιλή ποτάμια που μπορεί να γίνει όλο το χρόνο δραστηριότητα ράφτινγκ είναι ο Λούσιος και Αλφειός στην Πελοπόννησο. Άλλα ποτάμια που μπορεί να γίνει ράφτινγκ κάποιες περιόδους είναι ο Άραχθος, ο Εύηνος, ο Τρικεριώτης, ο Βενέτικος, ο Ταυρωπός και ο Βοϊδομάτης.

Πόσο δύσκολο είναι;

Όπως όλα τα σπορ περιπέτειας έτσι και το ράφτινγκ έχει κάποιο βαθμό επικινδυνότητας συνεπώς και κάποιους κανόνες ασφαλείας.
Σε διαδρομές μέχρι και τρίτου βαθμού δυσκολίας μπορεί να συμμετέχει ο καθένας με την προϋπόθεση να γνωρίζει κολύμβηση και να είναι συνεργάσιμος, ενώ για διαδρομές με βαθμό δυσκολίας πάνω από τρία απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και σχετική εμπειρία. Ο βαθμός δυσκολίας μιας διαδρομής εξαρτάται από την μορφολογία του ποταμού, τον αριθμό των περασμάτων και την δυσκολία προσπέλασης τους.

Πότε γίνεται;

Η περίοδος είναι συνήθως από Οκτώβριο έως και Ιούνιο. Υπάρχουν όμως ποτάμια όπως π χ ο Λούσιος που μπορεί να γίνει rafting καθ όλη την διάρκεια του έτους. Η εντυπωσιακότερη εποχή για όσους ζητάνε όμως κάτι παραπάνω είναι συνήθως από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο.

Τι πρέπει να έχεις μαζί σου;

Ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια τα οποία θα βραχούν, μαγιό η δεύτερο ζευγάρι εσώρουχα και μία πετσέτα. Κατά την χειμερινή περίοδο μπορείτε να φέρετε μαζί σας ένα λεπτό φλις η ένα μάλλινο μπλουζάκι για να φορέσετε μέσα από την φόρμα. Την ειδική ισοθερμική στολή neoprene,τα καλτσάκια από το ίδιο υλικό,το αδιάβροχο, καθώς επίσης σωσίβιο και κράνος θα σας διαθέσουν όλες οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τέτοιες διοργανώσεις. Μην ξεχάσεις την καλή σου διάθεση!