Αρχική Νέα Σήμερα το μεσημέρι 40 μαθητές από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου θα συνομιλήσουν με αστροναύτη στο Διάστημα

Σήμερα το μεσημέρι 40 μαθητές από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου θα συνομιλήσουν με αστροναύτη στο Διάστημα

Μια εμπειρία ζωής θα βιώσουν οι 20 μαθητές απ' το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου, οι οποίοι θα συνομιλήσουν για πρώτη φορά με το Διάστημα και τον ραδιοερασιτέχνη αστροναύτη Κρις Χάντφιλντ.

Σε εκδήλωση που θα γίνεται σήμερα Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου, στη συνεδριακή αίθουσα του Δημαρχείου Χαϊδαρίου, οι 20 μαθητές της Στ' Δημοτικού θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να μιλήσουν μέσω ασυρμάτων (τύπου VHF) στις 16:06 ακριβώς, με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και να μάθουν από «πρώτο χέρι»… το Διάστημα.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα "Βήμα" η διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Χαϊδαρίου κυρία Μαρούλη Αργυρώ «Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή του σχολείου μας στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα ARISS, καθώς πρόκειται για ένα επιστημονικό πείραμα, που αν τελικά πετύχει, θα είναι μια μοναδική στιγμή στην ζωή τόσο των παιδιών όσο και των παρευρισκομένων στην εκδήλωση».

Η πρωτοβουλία συμμετοχής του συγκεκριμένου σχολείου στο πρόγραμμα ήταν ιδέα του ραδιοερασιτέχνη και γονέα πρώην μαθητών του σχολείου κ. Ιωάννη Ματθαίου, ο οποίος σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοερασιτεχνική Ένωση και το 4ο Δημοτικό Χαϊδαρίου οργάνωσαν την όλη διαδικασία. «Μέσα απ' αυτή το πείραμα προβάλλεται ο ραδιοερασιτεχνισμός και δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν την λειτουργία του και να συνομιλήσουν απευθείας με αστροναύτες στο Διάστημα» δηλώνει ο κ. Ματθαίου.

Το πείραμα αυτό γίνεται σε συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (ΕΕΡ) με τη βοήθεια της NASA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διαστήματος (ESA), του παγκόσμιου οργανισμού ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) και των ελληνικών υπουργείων Παιδείας και Μεταφορών και Υποδομών.

Για την υλοποίηση του όλου πειράματος απαιτείται μια συντονισμένη προεργασία περίπου δυόμισι ετών για να υπάρξει μια συνομιλία 10 λεπτών. «Είναι μια επίπονη διαδικασία. Αφού γίνει η αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος και αποσταλεί στη NASA, πρέπει να περιμένουμε την έγκριση του διαστημικού οργανισμού» δηλώνει η κυρία Αθηνά Δαφνομήλη, υπεύθυνη του προγράμματος ARISS. «Είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής, μόνο 2.000 παιδιά παγκοσμίως έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν με το Διάστημα».

Τι ρωτούν τα παιδιά;

Κατά τη διάρκεια της δεκάλεπτης επικοινωνίας με τον Διαστημικό Σταθμό, οι 20 μαθητές θα διατυπώσουν 20 διαφορετικές ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή των αστροναυτών και το Διάστημα γενικότερα. Οι ερωτήσεις αυτές έχουν ήδη εγκριθεί απ' τη NASA και έχουν αποσταλεί στον αστροναύτη - ραδιοερασιτέχνη, ώστε να γνωρίζει το περιεχόμενό τους. «Ο αστροναύτης γνωρίζει όχι μόνο τις ερωτήσεις αλλά τη σειρά και τα ονόματα των μαθητών που θα κάνουν τις ερωτήσεις» υπογραμμίζει η κυρία Δαφνομήλη. «Φανταστείτε τον ενθουσιασμό των παιδιών όταν ακούσουν τον Κρις Χάντφιλντ να τους αποκαλεί με το όνομά τους».

«Πόσοι γνωρίζουν τις απαραίτητες προετοιμασίες για την απογείωση ενός διαστημόπλοιου ή το πώς φαίνεται η Γη απ' το Διάστημα; Υπάρχει μόλυνση στο Διάστημα και πώς οι περιβαλλοντικές αλλαγές επηρεάζουν τη Γη; Πώς περνούν οι αστροναύτες τον ελεύθερο χρόνο τους και πώς αισθάνονται την ώρα του φαγητού; Έχουν δει ποτέ μαύρη τρύπα και ποιες οι δυσκολίες του επαγγέλματος;»

Μπορεί να φαίνονται απλοϊκές, αλλά οι παραπάνω ερωτήσεις των παιδιών απ' το 18ο Δημοτικό Περιστερίου είναι απορίες όλων μας για τον άγνωστο χώρο του Διαστήματος.

Η θεματική του Διαστήματος κέντρισε απ' την αρχή το ενδιαφέρον των παιδιών και η ανταπόκρισή τους στις δραστηριότητες και στο πρόγραμμα επικοινωνίας με τον Διαστημικό Σταθμό ήταν μεγάλη. «Τα παιδιά που επιλέγονται θα πρέπει να μιλούν και να καταλαβαίνουν σε ικανοποιητικό βαθμό την αγγλική γλώσσα. Ταυτόχρονα οι μαθητές μας προετοιμάζονται για την επαφή αυτή με επισκέψεις στο Πλανητάριο, σεμινάρια και εργασίες σχετικές με το Διάστημα» τονίζει η κυρία Μαρούλη και προσθέτει: «Για να συμμετέχουν όμως θα πρέπει να έχουμε την ενυπόγραφη έγκριση των γονέων».

Το όλο εγχείρημα αποτελεί ένα επιστημονικό πείραμα και ενέχει πάντα ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί ή και να ματαιωθεί η προγραμματισμένη επαφή εξαιτίας πολλών παραγόντων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). «Εργαζόμαστε συνεχώς τις τελευταίες ώρες με το στήσιμο των ραδιοπομπών, ώστε να μην υπάρξει κάποιο τεχνικό πρόβλημα από μεριάς μας» δήλωσε στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών κ. Σωτήρης Βανικιώτης.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.