Σαββατοκύριακο στην Ερμιόνη

Σαββατοκύριακο στην Ερμιόνη

<img src="https://www.infokids.gr/wp-content/uploads/2010/08/ermioni-210x157.jpg" alt="" class="alignnone size-thumbnail wp-image-24552" />Στεριανό νησί θυμίζει η γραφική κωμόπολη, που ακουμπά στο νοτιοανατολικό άκρο της αργολικής χερσονήσου. Δυο ώρες μόλις από την Αθήνα και η Ερμιόνη είναι έτοιμη να χαρίσει στους επισκέπτες της ακόμη και μέσα σε ένα διήμερο, χαλάρωση και αποφόρτιση από όσα μας ταλαιπωρούν στην πόλη.

Φωτογραφία από Dimitris Barelos

Στεριανό νησί θυμίζει η γραφική κωμόπολη, που ακουμπά στο νοτιοανατολικό άκρο της αργολικής χερσονήσου. Δυο ώρες μόλις από την Αθήνα και η Ερμιόνη είναι έτοιμη να χαρίσει στους επισκέπτες της ακόμη και μέσα σε ένα διήμερο, χαλάρωση και αποφόρτιση από όσα μας ταλαιπωρούν στην πόλη. Από τη μια η θάλασσα και από την άλλη η στεριανή προοπτική της πόλης, που συναντά τα κτήματα με τις ελιές, τις ροδιές και τα οπωροφόρα, όμοια γη της Επαγγελίας, σε δικαιώνουν για την επιλογή σου σε αυτή την τόσο πραγματικά όμορφη γωνιά της Ελλάδας.
Πλακόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακά σπίτια με κόκκινο κεραμίδι και γαλάζια παραθυρόφυλλα θα σας παρακινήσουν για ατελείωτες βόλτες, ενώ το πευκοδάσος του Μπίστι θα σας προσφέρει δροσερές ανάσες αν θελήσετε να το περπατήσετε (κρύβει και ένα ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο).
Πού θα κολυμπήσετε: Η πόλη έχει πολύ όμορφες παραλίες, όπως το Μπίστι, την Κουβέρτα, το Σεντόνι, το Πλέπι, τις ακτές της Θερμησίας και στην Πετροθάλασσα.
Πού θα πάτε: Θα ανηφορίσετε στον αρχαίο λόφο ‘Πρωινό’ όπου και δεσπόζει η νησιώτικη εκκλησία της Αγίας Ερμιόνης χτισμένη πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού της Ήρας. Η θέα θα σας μαγέψει, όπως και στο Μύλο που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι και αξίζει να τον επισκεφτείτε την ώρα του δειλινού. Η Ερμιόνη όμως προσφέρει και διασκέδαση και σίγουρα είναι ένας από τους λόγους που το καλοκαίρι ο τουρισμός στην πόλη είναι ιδιαίτερα υψηλός. Περπατήστε λοιπόν μέχρι την περιοχή Μανδράκια, η οποία φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της, τα ουζερί, τα καφέ και τα κλαμπάκια της.

Η ιστορία της Ερμιόνης
Εδώ και 5.000 χρόνια, η Ερμιόνη κατοικείται αδιάκοπα. Το μαρτυρούν οι πηγές και ο ίδιος ο Όμηρος που γράφει για τη συμμετοχή της στην κατάκτηση της Τροίας. Στα κλασικά χρόνια, η πόλη άκμασε και ξεχώρισε για τη ναυπηγική της, τη γεωργία και την αλιεία. Η πορφύρα, το ξακουστό όστρακο των ακτών της από το οποίο παρήγαγαν το κόκκινο χρώμα, έβαψε τις στολές του Μεγαλέξανδρου και πολλών ακόμα αρχαίων βασιλέων. Στα ρωμαϊκά χρόνια η περιοχή συνέχισε να ακμάζει και φημιζόταν για το υδραγωγείο της ενώ αργότερα, στη Μετά Χριστόν εποχή, ο Παυσανίας την επισκέφθηκε και περιέγραψε τους λαμπρούς αγώνες, τις γιορτές και τους ναούς της. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η Ερμιόνη συνέχισε να φημίζεται για τη ναυτιλία της και έπαιξε σημαντικό ρόλο στους αγώνες της απελευθέρωσης. Σήμερα, συνεχίζει να ελκύει τους επισκέπτες όχι μόνο για το παρελθόν και τα μνημεία της αλλά και για τις φυσικές της ομορφιές, τη διασκέδαση και τη φιλοξενία των κατοίκων της! (Πληροφορίες www.agrotravel.gr)

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο
Δίπλα στη Μητρόπολη της Ερμιόνης, η οικία Οικονόμου φιλοξενεί σήμερα μια αξιόλογη λαογραφική συλλογή με τεκμήρια της περιοχής. Αν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει να τη δείτε από κοντά. Το κτίριο στο οποίο φιλοξενείται είναι αναπαλαιωμένο και έχει διατηρήσει άριστα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του ενώ αποτελεί και το ίδιο ένα σημαντικό μνημείο, αφού εδώ ξεκίνησε το 1827 η Γ΄ Εθνοσυνέλευση. Τα αγάλματα των αδελφών Μητσα που ηγήθηκαν των κατοίκων της Ερμιόνης κατά την επανάσταση του 1821 κοσμούν τον κήπο του.

Πώς θα πάτε
Η Ερμιόνη απέχει 180 λμ. από την Αθήνα, 80 χλμ. από το Ναύπλιο και μόλις 15 χλμ. από το Πόρτο Χέλι και μπορείτε να φτάσετε τόσο οδικώς όσο και ακτοπλοϊκώς. Από τον Κηφισό αναχωρεί καθημερινά λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αργολίδας (Τ/210-51.34.588) για Επίδαυρο, Λιγουριό, Κρανίδι και Ερμιόνη. Το ταξίδι διαρκεί γύρω στις δυόμιση ώρες.
Από τον Πειραιά μπορείτε να ταξιδέψετε με ιπτάμενο δελφίνι της Hellenic Seaways (T/210-41.99.000, http://www.hsw.gr/) και διάρκεια ταξιδιού περί τις δύο ώρες, αναλόγως με τις στάσεις.
Από την Κόστα (δίπλα στο Πόρτο Χέλι) μπορείτε να περάσετε στις Σπέτσες με φέρι μποτ, θαλάσσιο ταξί και καΐκι.

Πού θα μείνετε
Makisinn Resort (Τηλ. 27540-41.510, http://www.makisinn.gr/) Ιδανικό κατάλυμα για όσους αναζητούν ηρεμία, ανάμεσα σε ελαιώνες και πευκόδεντρα. Πρόκειται για το παραθαλάσσιο κτήμα της οικογένειας Κοροντίνη.
Ζωή (Τηλ. 27540-29.565, http://www.pensionzoe.gr/)Δωμάτια κοντά στο λιμάνι της Ερμιόνης.
Φιλοξένια (Τηλ. 27540-31.218, http://www.philoxenia-ganosis.gr/) Δίπλα στο πευκοδάσος Μπίστι θα βρείτε τα studios της οικογένειας Γανώση. Είναι για 2-4 άτομα, με όλες τις ανέσεις και βρίσκονται πλάι στη θάλασσα.

Kallianos Diving Centre

Επισκεφτείτε το Καταδυτικό Κέντρο Καλλιάνος στην Ερμιόνη, στη νήσο Κάπαρη, και αφεθείτε στη μαγεία του βυθού. Πρόκειται για το μοναδικό νησί παγκοσμίως όπου εδρεύει πάνω του ένα πλήρες καταδυτικό κέντρο.
Το καταδυτικό νησί σάς προσφέρει όλες της ανέσεις ενός καταδυτικού κέντρου αλλά και επιπλέον τις ανέσεις μια οργανωμένης παραλίας. Μάθετε περισσότερα στο http://www.kallianosdivingcenter.com

Ροή Ειδήσεων