Σεμινάρια για τη βία κατά των παιδιών από το δήμο Νεάπολης- Συκεών

Δυο στα δέκα παιδιά ηλικίας 0 έως 3 ετών στην Ελλάδα πέφτουν το χρόνο θύματα κακοποίησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π.), ενώ κάθε χρόνο 5.000 με 10.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας υφίστανται κάποια μορφή κακοποίησης από την οικογένειά τους ή τους συγγενείς τους. Στοιχεία του 2008 κάνουν λόγο για 28.000 περιστατικά παιδικής κακοποίησης, από τα οποία τα 2.800 παιδιά ήταν μικρότερα των 5 ετών, 2.240 απέκτησαν κάποια μορφή αναπηρίας, ενώ υπολογίζεται ότι τα 7.000 με 8.000 είναι αγόρια και τα 17.000 κορίτσια.

Την τραγική αυτή εικόνα επιχειρεί να ανατρέψει στο χώρο ευθύνης του το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων-δράσεων, τα οποία απευθύνονται τόσο στους ειδικούς επαγγελματίες-στελέχη των υπηρεσιών υγείας, όσο και στην εκπαιδευτική και γονεϊκή κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει σειρά σεμιναρίων που κατ’ αρχήν απευθύνονται στους επαγγελματίες ψυχοκοινωνικής υγείας που δουλεύουν σε δομές του δήμου Νεάπολης-Συκεών και της περιοχής Λαγκαδά. Στόχος η διερεύνηση των διαφόρων μορφών της βίας κατά των παιδιών και των τρόπων παρέμβασης για την αντιμετώπιση των φαινομένων κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών, μέσω της ενίσχυσης του ρόλου τους ως διαμεσολαβητές.

Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου SafeLand που υλοποιεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ και επτά ευρωπαϊκούς εταίρους με τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων διαμορφώνεται ως εξής:

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου: «Κακοποίηση – παραμέληση παιδιών»
Ομιλητές: Γεώργιος Νικολαΐδης (ψυχίατρος, διευθυντής Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού), Αγγελική Σκουμπουρδή (κοινωνική λειτουργός του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού).

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου: «Κακοποιημένα – παραμελημένα παιδιά: Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε – Ο ρόλος του Συνηγόρου του παιδιού»
Ομιλητής: Γεώργιος Μόσχος (νομικός, εγκληματολόγος, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού).

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου : «Σχολικός εκφοβισμός – Ας μην αφήσουμε τα παιδιά μόνα τους»
Ομιλητές: Νατάσα Ψάλτη (σχολική ψυχολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας), Ιωάννα Μπίμπου (κλινική ψυχολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ).