Σηκώστε τα μανίκια! Ξεκινάει η εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2010»

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, συνεπές στο ετήσιο ραντεβού του, συντονίζει την 15η πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών παράκτιων και άλλων φυσικών περιοχών, «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2010» που θα πραγματοποιηθούν 1-31 Μαΐου 2010. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν το 2010 ως «Έτος Βιοποικιλότητας», και στο πλαίσιο αυτό η εκστρατεία εστιάζει φέτος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είδη και οικοσυστήματα, εξαιτίας της απόρριψης σκουπιδιών. Επίσης, και αυτή τη χρονιά συνεργαζόμαστε με την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που θα πραγματοποιήσει λήψη εικόνων από «χωματερές» στο βυθό, με τη χρήση Κατευθυνόμενου Υποβρύχιου Οχήματος (R.O.V.).

Καλούμε μαθητές και εκπαιδευτικούς, δήμους, περιβαλλοντικούς και άλλους κοινωνικούς φορείς, επιχειρήσεις και εθελοντές κάθε ηλικίας να πάρουν μέρος στη λύση του προβλήματος και να δηλώσουν με τον δικό τους έμπρακτο τρόπο τη βούλησή τους για καθαρότερες θάλασσες και ακτές. Στη διάρκεια της περσινής εκστρατείας η συμμετοχή των εθελοντών δεν είχε προηγούμενο, αφού μόνο κατά τη διάρκεια του Μαΐου συμμετείχαν περισσότεροι από 17.500 εθελοντές, οι οποίοι καθάρισαν 279 φυσικές περιοχές (ακτές, βυθούς, όχθες ποταμών/λιμών, πάρκα, άλση κ.α.) σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι καθαρισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και το φθινόπωρο! Με βάση τα στοιχεία μας, στην εκστρατεία συμμετείχαν 256 φορείς σε 36 νομούς της Ελλάδας, από τους οποίους 116 ήταν Σχολεία, 56 Σύλλογοι (καταδυτικοί, αλιευτικοί, ιστιοπλοϊκοί κ.α.), 35 Δήμοι, 19 Επιχειρήσεις, 5 Πρωτοβουλίες Πολιτών – ΜΚΟ και 21 μεμονωμένοι φορείς. Φέτος επιδιώκουμε να συντονιστούν με την προσπάθειά μας ακόμα περισσότεροι εθελοντές για το συμβολικό (και όχι μόνο) εθελοντικό καθαρισμό ακόμη περισσότερων φυσικών περιοχών!

Φέτος θα δωθεί ιδιαίτερη έμφαση:
· ανάδειξη του προβλήματος των «χωματερών» στο βυθό της θάλασσας.
· συστηματική καταγραφή των απορριμμάτων στις ακτές και το βυθό
· ανακύκλωση των απορριμμάτων που θα περισυλλέξουμε από τις ακτές και τη θάλασσα
· προστασία και βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου πλούτου
· ενημέρωση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη (περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές)
· ανάδειξη και προώθηση «πράσινων επαγγελμάτων» που εξασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών
· προώθηση ενός βιώσιμου τουρισμού και ανάδειξη της σπουδαιότητάς του για την αναβάθμιση και αναζωογόνηση (οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική) των τοπικών κοινωνιών.
– Στην προστασία και διαχείριση του πλούτου των ακτών και της θάλασσας.

Δηλώσεις συμμετοχής για τους καθαρισμούς: Τα σχολεία, οι Δήμοι, τα ξενοδοχεία, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, τοπικές κινήσεις πολιτών, οι σύλλογοι και οι άλλοι φορείς που θα διοργανώσουν ένα εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή τους καλούνται να στείλουν συμπληρωμένη τη «φόρμα συμμετοχής» στην ηλεκτρονική διεύθυνση natureΑΤmedsos.gr ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Μαμάη 3, Αθήνα 10440, ή με φαξ στο 210 – 8228795.